Gemeente Almere

Defibrillatoren in bewaakte fietsenstallingen Almere

27-04-2010

Beeldmerk AED De vijf bewaakte fietsenstallingen in het Stadscentrum van Almere krijgen deze week de beschikking over een automatische externe defibrillator (AED). Een AED is een draagbaar apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen bij iemand die is getroffen door een hartstilstand. De toezichthouders en medewerkers van de fietsenstallingen zijn deze maand opgeleid in het hanteren van de defibrillator en in het toepassen van reanimatie.

Plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis overkomt 1 op de 1.000 mensen. Voor Nederland betekent dit: 15.000 à 16.000 slachtoffers per jaar, 300 slachtoffers per week, 43 slachtoffers per dag. Het zijn niet alleen oudere mensen die getroffen worden, ook jonge mensen kan het overkomen.

Binnen zes minuten

Om een slachtoffer de grootste kans op overleving te geven, moet het hart binnen zes minuten een of meerdere krachtige stroomstoten krijgen van een defibrillator. Als binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt, is de overlevingskans van het slachtoffer groot: 50 tot 70 procent. Bij elke minuut uitstel van defibrillatie neemt de overlevingskans af met bijna 10%. Het is dus van levensbelang dat er actie wordt ondernomen voordat de ambulance arriveert.

AED's in Almere

Buiten de bewaakte fietsenstallingen zijn er in Almere nog meer AED's aanwezig in openbare gebouwen. Deze hangen bijvoorbeeld in NS-station Almere Centrum, de Schouwburg, het Stadhuis en in verschillende buurtcentra en sportverenigingen.

Leer ook reanimeren en een AED gebruiken

Hoe meer mensen in Almere kunnen reanimeren en een AED weten te gebruiken, des te groter is de overlevingskans van de slachtoffers. In Almere zijn al levens gered met behulp van een AED en attente opgeleide medewerkers.

Reanimeren en een AED gebruiken, leert u in een paar uur. U oefent de technieken op een reanimatiepop onder begeleiding van een gecertificeerd instructeur. Ook in Almere worden cursussen gegeven. Kijk voor meer informatie op www.6minuten.nl.