Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Rotterdamse wijken bloeien op door schoolsportverenigingen

Een jaar geleden werd schoolsportvereniging (SSV) Crooswijk geopend bij OBS De Vier Leeuwen in Crooswijk. Inmiddels blijkt dat bewoners van Rotterdamse wijken hun wijk positiever beleven door de aanwezigheid van dergelijke schoolsportverenigingen. In deze wijken stijgt niet alleen de sportdeelname, maar is ook een verbetering van de sociale contacten tussen de bewoners zichtbaar. Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut in zijn derde onderzoek naar de Rotterdamse schoolsportverenigingen.

Wijken waarin schoolsportverenigingen worden gevestigd behoren in veel gevallen tot de meest achtergestelde van Rotterdam. Hoewel de namen van wijken als Schiemond, Katendrecht en Crooswijk voorkomen op enkele verkeerde lijstjes, hebben ze met de Schoolsportvereniging ook een succes gemeen. De grote aantallen sportende kinderen dragen bij aan aanzienlijke verbeteringen. Zo zegt zestig procent van de ouders door het sportproject in contact te komen met andere ouders. Ook kinderen leren meer kinderen in de buurt kennen en gaan vaker buiten spelen. Opvallend is dat sportende kinderen hun leefomgeving positiever beoordelen dan hun niet-sportende klasgenootjes.

De Schoolsportvereniging bewijst zich als succesvolle aanpak om kinderen in moeilijke wijken structureel aan het sporten te krijgen, stelt onderzoeker Nanne Boonstra. Hij voert namens het Verwey-Jonker Instituut voor de derde keer een onderzoek uit naar het Rotterdamse project. Bij de zes scholen die als eerste zijn gestart, zien we nog steeds stijgende ledenaantallen. Kinderen steken elkaar blijkbaar nog steeds aan om óók lid te worden. Ook op sociaal gebied boekt het project goede resultaten. Kinderen voelen zich fitter, houden zich beter aan gedragsregels en ontdekken talenten in zichzelf.

De activiteiten van Schoolsportvereniging Crooswijk worden niet alleen door de deelgemeente maar ook door de kinderen zelf toegejuicht (Foto: Tom Pilzecker)