Vilans


Vernieuwde site biedt nog betere ondersteuning bij het inzetten van vrijwilligers in de langdurende zorg

Utrecht, 27 april 2010 De site www.zorgbetermetvrijwilligers.nl geeft al sinds eind 2008 informatie over de veranderingen in het vrijwilligerswerk in de zorg en biedt verbetertrajecten aan. Om de bezoekers nog beter van dienst te zijn, is de veelvuldig bezochte site in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met praktische instrumenten en handreikingen. Door de nieuwe vormgeving en navigatie kunnen bijvoorbeeld coördinatoren van vrijwilligerswerk de informatie toegankelijker en makkelijker vinden. Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, voert dit project uit in samenwerking met Movisie, Sting, Agora, Actiz en de VGN.

Uitgebreide, toepasbare kennis
Zorgorganisaties hebben meegedaan aan verbetertrajecten in het project Zorg Beter met Vrijwilligers. Ze zijn aan de slag gegaan om het vrijwilligerswerk in hun organisatie te verbeteren en te versterken. De eerste resultaten van de verbetertrajecten staan nu op de site. Andere zorgorganisaties kunnen op deze manier leren van de ervaringen van hun collegas en ook de zorg door én voor vrijwilligers verbeteren.

Frissere uitstraling
De site heeft een ware metamorfose ondergaan om te voldoen aan de wensen van de gebruiker. In de vormgeving is gebruik gemaakt van frisse kleuren en heldere lettertypes om de inhoudelijk informatie aantrekkelijk te presenteren.

Onderwerpen
Onderwerpen die op de site aan de orde komen, zijn:
* Beleid en organisatie: we laten u bij diverse onderdelen van het vrijwilligersbeleid zien hoe u dit in de praktijk kunt toepassen.
* Diversiteit: we hebben bestaande en nieuwe instrumenten verzameld en ontwikkeld, die relevant zijn voor zorgorganisaties.
* Grenzen: we helpen u om duidelijk te krijgen wat ervoor nodig is om vrijwilligerswerk op een verantwoorde manier uit te voeren en hoe je daarin als organisatie keuzes maakt.

* Samenwerking: de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten blijkt voor verbetering vatbaar.
* Nieuwe werkterreinen voor vrijwilligers: we bieden informatie en praktische handvatten over diverse nieuwe werkterreinen die zich aandienen als het gaat om zorg en vrijwilligers in de (nabije) toekomst.

Zonnehuizen Kind en Jeugd
De lancering vindt plaats bij Zonnehuizen Kind en Jeugd in Zeist. Zonnehuizen is een organisatie die kinderen en jeugdigen met ontwikkelingsstoornissen vanuit een Antroposofische inspiratie professioneel behandelt, verzorgt en onderwijs biedt. Ook vrijwilligers leveren hieraan een bijdrage. Zonnehuizen neemt deel aan een van de verbetertrajecten van Zorg Beter met Vrijwilligers en maakt deel uit van de klankbordgroep.

Meer informatie
Kijk voor meer actuele informatie over de handreikingen van Zorg Beter met Vrijwilligers op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl. U kunt via deze site ook een abonnement nemen op onze digitale nieuwsbrief. Laatst gewijzigd op: 27 april 2010