Rechtbank 's-Gravenhage

OM moet volledig dossier van der Stap verstrekken

Den Haag, 27 april 2010 - De raadkamer van de rechtbank `s-Gravenhage heeft vandaag beslist dat de officier van jusitie het gehele dossier MANGA aan de verdediging van verdachte Ronald P. moet verstrekken.

Verdachte is op 8 februari 2010 aangehouden en in verzekering gesteld als verdachte van de moord of doodslag op Anneke van der Stap. Verdachte is in verband hiermee verhoord.

De rechtbank stelt vast dat in verband met de moord of doodslag op Anneke van der Stap twee dossiers zijn aangemaakt, te weten de dossiers MANGA en SHOJO. MANGA betreft de opsporingshandelingen sinds de dood van Anneke van der Stap in 2005, SHOJO betreft het onderzoek naar de betrokkenheid van verdachte bij de doodslag of moord op Anneke van der Stap en borduurt voort op het dossier MANGA.

De rechtbank verstaat dat SHOJO een dossier in wording is. Het is de rechtbank niet gebleken dat processtukken uit SHOJO niet aan de verdediging worden verstrekt om een andere reden dan dat het onderzoek nog niet is voltooid. Voor een last tot afgifte door de officier van justitie van meer stukken uit SHOJO dan toe nu toe afgegeven, is derhalve op dit moment geen aanleiding.

In beginsel kan al hetgeen in het dossier MANGA staat opgenomen relevant zijn in de zaak tegen degene die van (betrokkenheid bij) dat feit wordt verdacht, in dit geval in de zaak tegen verdachte.

Niet is gesteld of anderszins gebleken dat het belang van het onderzoek zich tegen de verstrekking van dossier MANGA zou verzetten. Kennisneming van het dossier mag de verdediging derhalve niet worden onthouden. Ook het bieden van gelegenheid om het dossier te komen inzien volstaat niet.

De rechtbank zal de officier van justitie dan ook gelasten om het gehele dossier MANGA aan de verdediging te verstrekken.

De tekst van de beschikking van de raadkamer is vandaag op deze site gepubliceerd onder LJ-nummer BM2500.

LJ Nummer

BM2500

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 27 april 2010