Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Lesmateriaal voor politie over omgaan met mensen met een psychische stoornis

Agenten worden dagelijks geconfronteerd met mensen met problematisch gedrag. Het aantal meldingen over overlast van mensen met psychiatrische problematiek groeit, steeds meer storen burgers zich aan het gedrag van hun medemensen. Hoe kan je als agent effectief om met mensen met een psychische stoornis? Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld en beschikbaar gesteld op www.politieengedrag.nl (extern)

Mensen met een psychiatrische problematiek vertonen vaak afwijkend gedrag wat niet aan de normen en waarden voldoet van de samenleving. Het afwijkende gedrag wordt beschouwd als beangstigend en storend. Burgers willen dat de situatie wordt opgelost en schakelen steeds vaker de politie in voor hulp.

Sinds vijf jaar wordt in de politie-opleiding lesgegeven in problematisch gedrag. Dat betekent dat een groot deel van het huidige personeel het moet doen met eigen verworven kennis en ervaring. Om deze kennis en ervaring verder uit te breiden, heeft een projectgroep van medewerkers van de politieregio's Gelderland-Zuid, Utrecht, Friesland, politieacademie, de crisisdienst en De Gelderse Roos een lesprogramma ontwikkeld. Daarbij kregen zij subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Het lesprogramma bestaat uit een film en cursusmateriaal op een website: www.politieengedrag.nl (extern) . Voor de film zijn zes scenario's geschreven en verfilmd met behulp van acteurs, actrices en een aantal politiecollega's. Vervolgens is een aantal deskundigen gevraagd (o.a. een rechter, een officier van justitie, een wijkagent en een psychiater) om commentaar te leveren vanuit hun professie. De dvd met deze film wordt landelijk verspreid en wordt opgenomen in de trainingsprogramma's voor agenten