Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ziekenhuis VieCuri krijgt erkenning voor haar `veilige zorg'

`Handen af van onze helpers' is het motto van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook de hulpverleners van VieCuri hebben helaas weleens met dergelijke geweldpleging te kampen. Het ziekenhuis doet er alles aan om dit geweld zo veel mogelijk te voorkomen. En niet zonder resultaat: uit handen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontving VieCuri onlangs erkenning voor haar `veilige zorg'.

De afgelopen jaren heeft het ziekenhuis maatregelen genomen die het aantal geweldsincidenten behoorlijk hebben teruggedrongen. Van 206 incidenten in 2004, naar 51 incidenten in het afgelopen jaar. Een belangrijke maatregel was de invoering van de 24-uurs beveiliging in Venlo. Op locatie Venray zijn de geweldsincidenten dusdanig laag dat dergelijke beveiliging niet nodig is. Het maakt namelijk een groot verschil uit dat in Venray geen afdeling Spoedeisende Hulp is. Bij spoedeisende situaties lopen de spanningen sneller hoog op. Daarom heeft VieCuri ook bewust gekozen om een beveiligingsloge bij de Spoedeisende Hulp te situeren. Alleen al de aanwezigheid van de beveiliging heeft een enorm preventieve werking.

Melden van geweldpleging

Naast het nemen van maatregelen om geweld te voorkomen, heeft VieCuri duidelijke procedures opgesteld over hoe tegen geweldplegers op te treden. In een convenant met Ministerie van Justitie en met de politie is vastgelegd dat het ziekenhuis namens haar medewerkers aangifte van geweldpleging kan doen. Hierdoor kunnen de medewerkers zich veiliger voelen en is het melden van geweldsincidenten voor hen laagdrempeliger.

veilige publieke taak plaquette ziekenhuis VieCurie.jpg (27 Kb) Erkenning van Ministerie van Binnenlandse Zaken

Door alle getroffen maatregelen voldoet VieCuri aan de landelijke normstelling `Veilige Publieke Taak'. Als erkenning hiervoor heeft zij van het ministerie van Binnenlandse Zaken een plaquette gekregen. Deze plaquette met het beeldmerk `Handen af van onze helpers' is door burgemeester Bruls van de gemeente Venlo op 15 april in het ziekenhuis officieel onthuld. Dit deed hij mede uit zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio.