Geleidehond vaak ongewenst aangehaald

27/04/2010 15:35

KNGF Geleidehonden

Goedbedoelde aandacht kan blinde baas in gevaar brengen.

Amstelveen, 27 april 2010 - KNGF Geleidehonden heeft een onderzoek gedaan onder haar geleidehondgebruikers en puppypleeggezinnen naar het afleiden van (aspirant-)geleidehonden. Uit de resultaten blijkt dat veel geleidehonden -onder werktijd- nog vaak aangehaald of op een andere manier afgeleid worden. Het merendeel van de geleidehondgebruikers en pleeggezinnen geeft aan dat het werk van de (aspirant-)geleidehonden hier merkbaar door wordt beïnvloed. Morgen, 28 april, vindt de Internationale Dag van de geleidehond plaats. Het uitgelezen moment voor de geleidehondenschool om aandacht te vragen voor het belangrijke werk van de blindengeleidehond.

Geleidehonden zijn herkenbaar aan het tuig dat zij dragen. Pups in opleiding dragen een dekje. Al vanaf jonge leeftijd leert de hond om tijdens het werk alert te zijn. Wanneer een blindengeleidehond zijn tuig draagt, is hij aan het werk en daarbij in opperste concentratie. Als de hond uit zijn concentratie wordt gehaald, kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. De visueel gehandicapte kan door de afleiding zijn oriëntatie kwijt raken, doordat de hond zich abrupt omdraait naar degene die hem goedbedoelde aandacht geeft, of ergens tegen opbotsen. Wanneer de hond zijn tuig niet draagt, is hij niet aan het werk. Dan mag de hond, mits de baas het goed vindt, uiteraard wel aangehaald worden.

Onderzoek

Uit onderzoek onder cliënten en pleeggezinnen van KNGF Geleidehonden is gebleken dat de geleidehond of pup in opleiding in 80% van de gevallen regelmatig ongewenst geaaid of geknuffeld wordt. Ook geeft 68% van de respondenten aan dat de aandacht van de hond vaak wordt getrokken door te roepen of te fluiten. In 30% van de gevallen blijkt dat de geleidehond zelfs af en toe stiekem wat lekkers krijgt.

82% Van de respondenten geeft aan dat er op zo'n moment merkbaar verandering in het gedrag van de geleidehond plaats vindt. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de geleidehond een obstakel niet meer op de juiste manier zou omzeilen, wat gevaren met zich mee brengt voor de visueel gehandicapte.

Tuigje aan = aan het werk

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "Onze nieuwste campagne wijst mensen op het belang van het niet storen van de geleidehond. Het tuig dat de geleidehond draagt, is zijn 'werkkleding'. Op het moment dat de hond dit tuig draagt, kan de hond het beste genegeerd worden. Aaien, roepen of fluiten zal de hond uit zijn concentratie halen. Logisch, wij kijken ook om als er geroepen wordt. Ook is het beter om uw eigen hond aangelijnd of onder appèl te houden wanneer u een geleidehond tegenkomt, om afleidend gesnuffel te voorkomen. Wanneer de hond zijn tuig niet draagt, mag hij 'gewoon hond' zijn. Op die momenten krijgt de hond de gelegenheid om lekker in het bos te rennen en met soortgenoten te spelen. En om geaaid te worden!"

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 90 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.geleidehond.nl