Senternovem

26-04-2010 |

Gemeente Renkum vindt draagkracht en innovatie bij burgers

De Veluwse gemeente Renkum wil met de vervanging van openbare verlichting de lichthinder in de omgeving beperken én twintig procent energie besparen. Om daarnaast ook draagvlak te creëren binnen de gemeente werd een burgerpanel in het leven geroepen. De vraag was simpel: hoe donker mag het zijn? "Het resultaat is een innovatief en breed gedragen advies waar we mee verder kunnen".

De doelstellingen van de gemeente Renkum sluiten aan bij het project 'Veluwe Donker en Stil' dat is gericht op licht en donker in de openbare ruimte. In 2009 werd een burgerpanel opgericht om de ideeën van bewoners te inventariseren. Vervolgens werd het advies aan de gemeente aangeboden.

Sociaal draagvlak
"Beleidsvorming voor energie-effiente verlichting gaat al snel alleen over het technische aspect", zegt Raymond Leyte, projectleider bij de gemeente. "Welke lampen, hoeveel besparen, enzovoorts. Onze vraag was: hoe creëer je draagvlak voor je plannen en krijg je mensen binnen de gemeente bewust van het onderwerp?" Samen met een onafhankelijke adviseur besloot Renkum het advies van een burgerpanel te vragen. De vraag was simpel: hoe donker mag het zijn zonder dat het ten koste gaat van de sociale- en verkeersveiligheid? "Het advies moest voor ons het vertrekpunt vormen om de beleidsdoelstellingen verder inhoud te geven."

Onafhankelijk advies
Het burgerpanel werd zorgvuldig samengesteld aan de hand van een aantal criteria. Zo gold er een minimum leeftijd van achttien jaar, moest er een gelijke man/vrouw-verhouding zijn, en mochten de panelleden niet actief zijn in de lokale politiek. "Ook hebben we de bestaande klankbordgroepen - buurt- en sportverenigingen bijvoorbeeld - opzettelijk buiten de selectie gehouden. Het ging ons er vooral om een groep samen te stellen die zonder vooroordelen en emoties wilde meewerken aan een onafhankelijk advies. Maar uiteraard hebben andere betrokkenen ook inspraak gehad."

Sfeerbewaking
Na een inhoudelijke presentatie over openbare verlichting heeft het tienkoppig burgerpanel namelijk een aantal gespreksavonden georganiseerd. "De wethouder en ik hebben ons tijdens die avonden bewust op de achtergrond gehouden", verzekert Leyte. "De wethouder is zelfs elke keer na een korte inleiding vertrokken. Zo wilden we absoluut de sfeer voorkomen van 'de gemeente versus de burger'." En dat werkte: de stemming tijdens de avonden was ontspannen en er kwamen vooral veel creatieve ideeën naar voren. "Toch zijn er altijd mensen die zich niet gehoord voelen en van deze gelegenheden gebruikmaken om dat kenbaar te maken", merkt de projectleider op. "Dat kan de sfeer van zo'n avond enorm beïnvloeden, dus daar is extra op gelet door het adviesbureau dat de bijeenkomsten begeleidde."

Verplichte kost
Het advies van het burgerpanel is geen technisch rapport. Die stap is een taak voor de ingenieurs die er bijvoorbeeld ook voor moeten zorgen dat de plannen binnen de geldende Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) 13201 passen. "Maar het adviesrapport is daarbij wél verplicht leesvoer", benadrukt Leyte. "Bovendien is men nu bezig met een herziening van de NPR en ons rapport is uit belangstelling opgevraagd. Wie weet wat voor trend we gezet hebben!"

Beloofd
Eind dit jaar hoopt Leyte het openbaar-verlichtingsbeleid gereed te hebben. Maar ook in de tussentijd houdt de gemeente de betrokken partijen op de hoogte van de voortgang. "En als we van het advies afwijken dan moeten we daar een goede motivatie voor geven. Dat hebben we beloofd!"

Meer informatie
Het adviesrapport van het burgerpanel is te downloaden via de website van de gemeente Renkum. Daar is ook een uitgebreide beschrijving van het project te vinden.