Senternovem

26-04-2010 |

IGOV deelt kennis en ervaring over openbare verlichting

Tips voor aanbesteding van verlichting, informatie over energiezuinige technieken en ervaringsverhalen over de uitvoer van het vervangingsprogramma. Het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting (IGOV) bundelt praktische kennis voor ambtenaren met openbare verlichting in hun takenpakket. IGOV-voorzitter Arthur Klink: "Het gaat om het uitwisselen van informatie die direct toepasbaar is."

Logo IGOV Kennisplatform
Het IGOV is ontstaan in een tijd dat gemeenten, door liberalisering van de energiemarkt, verantwoordelijk werden voor openbare verlichting. De kennis zat echter nog bij de energiebedrijven en niet bij de verantwoordelijke ambtenaar. Arthur Klink en twee bevriende ambtenaren, die voor hun eigen gemeente de nieuwe rol van eigenaar invulling gaven, besloten in 1997 om met elkaar te overleggen. Inmiddels, twaalf en een half jaar later, zijn zo'n 54 gemeenten vertegenwoordigd in het IGOV. Van informeel gesprekje naar een kennisplatform en klankbord voor gemeenten, fabrikanten en regelgevers.

Niet vrijblijvend
Het IGOV werkt op een praktische manier. Zo'n zes keer per jaar kunnen ambtenaren op de IGOV-bijeenkomsten bijpraten, discussiëren en spreekbeurten volgen over zaken als energie-efficiënte verlichting en nieuwe producten. Via de website en de helpdesk biedt het IGOV gemeenten directe hulp bij onder meer contracten met netbeheerders en onderhoud. Klink, senior adviseur en teamleider stedelijke installaties gemeente Utrecht afdeling IBU-Stadsingenieurs: "We hopen door ons laagdrempelige karakter dat ook de kleinere gemeenten de weg naar ons vinden. Maar al is het lidmaatschap informeel, het is niet vrijblijvend. We verwachten dat elk lid zijn kennis en netwerk inbrengt. We zijn geen borrelende praatclub."

Professionalisering
De groei van het kennisplatform zit er goed in, zegt Klink. Vooral door de toenemende politieke aandacht voor energiebesparing kloppen ambtenaren steeds vaker aan bij het IGOV. Het is namelijk niet altijd duidelijk hoe de opgelegde energiebesparende maatregels in de praktijk moeten worden toegepast. Ook Agentschap NL merkt op dat bij de gemeenten die praktijkgerichte kennis ontbreekt waardoor gemeenteambtenaren blijven hangen in de planfase. Klink: "Daarom werken we nauw samen met Agentschap NL. Zij wijzen nu in presentaties op ons bestaan en tegelijkertijd treden wij meer naar buiten. We proberen producten die met steun van Agentschap NL tot stand kwamen - zoals de energiescan en het rekenmodel Zicht op Licht - in te bedden in de gemeentelijke werkwijze en beleidsontwikkeling. Daarmee proberen we de continuïteit te waarborgen."

Serieuze partner
Het IGOV werkt samen met de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV), die aanbevelingen en regelgeving uitgeeft.

Zo houdt een IGOV-werkgroep zich bijvoorbeeld bezig met het aanpassen van de NSVV-aanbeveling over kengetallen openbare verlichting. En de IGOV-werkgroepen publiceren over onderwerpen waarvoor nog geen regelgeving is, zoals inspectietermijnen. Klink: "Dat zijn geen normen of richtlijnen, maar we leggen vast hoe de ambtenaren uit ons ledenbestand het doen en ertegenaan kijken. Door het groeiend aantal leden, winnen de publicaties aan de waarde en zijn we inmiddels een serieuze partner in de branche."

Meer informatie
Meer informatie over de onderzoeken en publicaties van het IGOV en de NSVV is te vinden op de website www.igov.nl. Gemeenten kunnen zich aansluiten bij het IGOV door een mail te sturen naar info@igov.nl. Wijzigingsdatum |

27-04-2010