Frans Weekers: aanpak hypotheekrenteaftrek veroorzaakt 10 jaar crisis

27/04/2010 16:00

NVM Service B.V.

VVD-kamerlid vreest huisuitzetting gezinnen, omvallen banken

De aanpak van de hypotheekrenteaftrek zoals voorgesteld door PvdA en D66 zal Nederland in een tien jaar durende economische crisis storten. Dat voorspelt Frans Weekers, Tweede Kamerlid voor de VVD in een interview met NVMnieuws, het nieuwsportaal van makelaarsvereniging NVM. Hij verwacht dan een daling van de huizenprijzen met 15 tot 20 procent. "We moeten leren van Zweden, waar de hypotheekrenteaftrek in het begin van de jaren negentig werd aangepakt. Dat stortte het land in een ongekende economische malaise. Het was geen ramp voor één jaar, maar voor tien jaar. De huizen in het land werden 30 tot 50 procent minder waard."

Onverantwoord

Weekers noemt de aanpak van de hypotheekrenteaftrek een 'sociaal en economisch rampscenario'. De financieel woordvoerder waarschuwt voor het omvallen van banken en huisuitzetting van veel gezinnen. "Mensen zullen failliet gaan als deze plannen werkelijkheid worden. De financiële crisis wordt herhaald. Het voorzichtige economische herstel van de laatste tijd kunnen we dan op onze buik schrijven."

Weekers denkt dat ook een geleidelijke afschaffing, verspreid over een jarenlange periode, waar onder andere SP, GroenLinks, PvdA en D66 voor pleiten, een enorme schok zal veroorzaken. Weekers: "Die partijen zijn ziende blind en horende doof. Hun plannen zijn levensgevaarlijk, ook met een overgangsfase van tien, twintig jaar. Mensen gaan anticiperen. Als je dit invoert, worden ze meteen kopschuw. Dat is een ramp voor Nederland."

De VVD'er heeft geen goed woord over voor Alexander Pechtold, die eerder voor NVMnieuws stelde dat de plannen van zijn partij de huizenprijs nauwelijks zullen beïnvloeden. De D66-leider voorspelde "gelijkblijvende prijzen, wellicht stijgend met de inflatie." Weekers: "Pechtold is geen econoom. Hij doet aan wishful thinking. Ik vind zijn keuzes onverantwoord."

CDA "onduidelijk"

Weekers, die op de zevende plaats van de nieuwe VVD-kieslijst staat, stelt daarnaast dat het CDA onduidelijk is over haar standpunt over de hypotheekrenteaftrek. De christendemocraten hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat ' zolang de hypotheekrenteaftrek huizenbezit stimuleert en doorstroming op de huizenmarkt bevordert, dit een probaat middel is voor de woningmarkt'. Frans Weekers: "Die formulering biedt ruimte om de aftrek aan te passen. Wij hebben in ons programma aan één zin genoeg. Die is: Aan de hypotheekrenteaftrek wordt niet gemorreld."

Toch noemt de VVD-woordvoerder de hypotheekrenteaftrek geen breekpunt in de coalitieonderhandelingen. "Praten over breekpunten is taal van Joop den Uyl. Daar doen wij niet aan mee. Ons standpunt staat als een huis, ook na 9 juni."

Vernieuwd NVM.nl

Weekers deed deze uitspraken in een interview voor de nieuwe nieuwswebsite van de NVM, nieuws.nvm.nl. Consumenten vinden hier een portaal met het laatste nieuws en opinie over de huizenmarkt.

http://www.nvm.nl