Gemeente Edam-Volendam

Ontwerp Programma van Eisen Openbaar Vervoer Waterland

arriva Eind 2010 zal het openbaar vervoer in de regio Waterland opnieuw worden aanbesteed.

Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam heeft op 22 april het ontwerp Programma van Eisen (PvE) vastgesteld voor het openbaar vervoer in Waterland. Het gaat om de eisen voor de nieuwe concessie, die vanaf 12 december 2011 in werking treedt. Het ontwerp PvE ligt tot 17 juni ter inspraak voor het publiek.

Een concessie is het exclusieve recht dat een vervoerbedrijf krijgt om in een bepaald gebied openbaar vervoer te verrichten. De nieuwe concessie wordt voor een periode van acht jaar verleend en omvat het gebied van de gemeenten Waterland, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Wormerland en Zeevang.

Naar verwachting neemt het OV-gebruik de komende jaren verder toe. De Stadsregio wil met het PvE een betrouwbaar, samenhangend en aantrekkelijk OV-systeem realiseren.

Inzet PvE: hoge kwaliteit behouden
In het PvE wordt het voorzieningenniveau vastgelegd dat het vervoerbedrijf minimaal moet bieden. Tijdens de vorige aanbesteding in 2005 is het aanbod van openbaar vervoer in Waterland met maar liefst 50% gestegen. De Stadsregio wil met de nieuwe concessie de hoge kwaliteit van het OV in Waterland behouden. Het huidige hoogwaardige lijnennet wordt gekenmerkt door een hoge snelheid, betrouwbaarheid en comfort. Nieuwe accenten liggen vooral op marketing en telematica. Zo zal de vervoerder extra marketingacties moeten uitvoeren om reizigers te blijven trekken. Ook komt er meer aandacht voor dynamische reisinformatie, zowel op de halte als in de bus. Andere aspecten in het ontwerp PvE zijn comfort, toegankelijkheid en duurzaamheid. Zo zullen bussen qua uitstoot van schadelijke stoffen aan de hoge Euro 5 norm moeten voldoen. Daarnaast zullen voertuigen toegankelijk moeten zijn voor minder valide reizigers en voor reizigers met bagage, kinderwagens of rollators.

Inspraak voor publiek

De inspraakperiode loopt tot 17 juni. Voor informatie over de inspraak kan men terecht op de website www.stadsregioamsterdam.nl bij de banner `OV concessie Waterland'. Men kan per post of per e-mail (ovwaterland2011@stadsregioamsterdam.nl) een zienswijze bij de Stadsregio indienen. De inspraakreacties worden betrokken bij de definitieve besluitvorming. Het ontwerp PvE wordt ook ter advisering voorgelegd aan onder andere de ReizigersAdviesraad en de adviescommissie van de concessie Waterland.

Besluitvorming

Na verwerking van de inspraakreacties en adviezen zal het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam naar verwachting op 28 september 2010 het definitieve Programma van Eisen voor de concessie Waterland vaststellen. Op basis daarvan wordt het bestek opgesteld, waarop vervoerbedrijven hun bieding dienen te baseren.