Voorkom omkoping: Justitie moet Cambodjaanse collega's helpen

27/04/2010 16:18

Stichting Terre des Hommes Nederland

Terre des Hommes wil een actieve inbreng van Nederlandse politie en justitie nu in Cambodja een 65-jarige Nederlander vastzit wegens verdenking van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Vaak weten pedofielen hun straf te ontlopen door omkoping of door te vluchten. Met hun kennis en ervaring kunnen Nederlandse ambtenaren van politie en justitie hun Cambodjaanse collega's helpen bij de voorbereiding van een rechtszaak tegen de Nederlandse verdachte Cees C.

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren sterk ingezet om te komen tot een strengere vervolging van Nederlandse pedofielen die in het buitenland slachtoffers maken. Wanneer een Nederlandse pedofiel in het buitenland wordt gepakt, is er normaal gesproken overleg tussen Nederlandse politie en justitie en hun buitenlandse collega's. Maar Terre des Hommes bepleit een sterkere samenwerking waarbij de Nederlandse politie en justitie een actieve ondersteuning biedt bij de vervolging van verdachten van seksueel misbruik van minderjarigen in het buitenland.

De Cambodjaanse politie en justitie kunnen extra ondersteuning goed gebruiken om het politieel en justitieel onderzoek voorspoedig te laten verlopen. Nederlandse politieke aandacht voor deze zaak verkleint de kans op corruptiepraktijken en vergroot de kans op een correct proces. Daarnaast is een technische inbreng van de Nederlandse politie behulpzaam bij het verzamelen van bewijs tegen Cees C. zoals een kindvriendelijke ondervraging van de drie kinderen die getuige zijn in het proces.

In het verleden zijn rechtszaken tegen pedofielen geregeld mislukt en gingen verdachten vrij uit. Geruchtmakend is een zaak tegen twee Nederlandse pedofielen die in Brazilië werden veroordeeld tot een langdurige celstraf, maar dankzij door de Nederlandse ambassade verstrekte noodpaspoorten het land wisten te ontvluchten. "In de rechtszaak tegen Cees C. kan de Nederlandse overheid laten zien dat het haar ernst is," zegt kinderrechtenspecialist Lucien Stöpler van Terre des Hommes.

Terre des Hommes zet zich al jaren in tegen kindersekstoerisme in arme landen, waaronder Cambodja. De arrestatie toont volgens Terre des Hommes aan dat succes in de opsporing toch mogelijk is door ondersteuning en nauwe samenwerking met lokale organisaties. Ook de inzet van de Cambodjaanse politie is een onmisbaar onderdeel bij een succesvolle bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Terre des Hommes helpt de Cambodjaanse politie met trainingen die mede door de Nederlandse overheid worden gefinancierd. Hierin spelen opsporingsmethoden, ondervragingstechnieken en netwerken in de gemeenschap een belangrijke rol.