Unieke vuurtorenpostzegel geeft licht in het donker

27/04/2010 16:56

TNT Post

DEN HAAG, 27 APRIL 2010 - TNT Post geeft vandaag een postzegelvel uit waarvoor gebruik is gemaakt van een unieke druktechniek. Door de toepassing van het 'glow in the dark'-effect lichten de stralenbundels van de vuurtoren van Breskens op het postzegelvel 'Vuurtorens' op in het donker. Kortom, een perfecte uitbeelding van de functie van de vuurtoren, als lichtbaken in de nacht.

Vuurtorens hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Al eeuwen spelen deze stoere torens een belangrijke rol bij de navigatie op zee. Bij slechte weersomstandigheden waren zij levensreddende bakens. Als voorbeeld voor alle vuurtorens geldt waarschijnlijk die van Alexandrië, gebouwd tussen 297 en 283 voor Christus. Deze niet meer bestaande toren wordt gerekend tot de klassieke zeven wereldwonderen.

Ontwerp

Marcel van der Heyden en Ton van de Ven van Buro Marcel van der Heyden zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het postzegelvel 'Vuurtorens'."Nederland heeft een lange kustlijn, waardoor we beschikken over een relatief groot aantal vuurtorens en andere lichtbakens", aldus Marcel van der Heyden, "uiteindelijk hebben we gekozen voor de vuurtoren van Breskens, vanwege de archetypische uitstraling en de grafische mogelijkheden die worden geboden door de fraaie achtkantige vorm en de opvallende witte en donkergrijze kleurbanden."

Links op het postzegelvel zie je de Nederlandse kustlijn als het ware bij nacht vanuit de lucht. Iedere nog werkende vuurtoren is weergegeven door een oplichtende stip. Voor de gelegenheid is de stip van Breskens iets groter gemaakt. De keuze voor het lichtgevende lint van vuurtorens en van de oplichtende stralenbundels past bijzonder goed bij het thema van dit postzegelvel.

Verkoopprijs, verkrijgbaarheid en geldigheid

Het postzegelvel bestaat uit één postzegel met een frankeerwaarde van euro 7,00 (aangetekend tarief). Het postzegelvel is vanaf 27 april 2010, zolang de voorraad strekt, online verkrijgbaar via de Collect Club in Groningen via www.tntpost.nl/collectclub en bij de reguliere verkooppunten.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf verbreedt daarnaast zijn horizon internationaal door middel van acquisities in Europa en Azië. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in 2009 bedroeg 4.216 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT