Siemens

Persbericht

201004. 289

Den Haag, dinsdag 27 april 2010

Kostenbesparing en vermindering CO2-uitstoot:

SilFit geeft Siemens opdracht voor levering 250 inhoud-meetsystemen

SilFit B.V., een dochteronderneming van internationaal logistiek dienstverlener Nijhof-Wassink uit Rijssen, heeft Siemens Nederland opdracht gegeven voor de levering van 250 inhoud-meetsystemen voor in totaal 700 veevoedersilos. Dankzij deze op afstand uitleesbare systemen kan er een optimalisatieslag in de mengvoederlogistiek gemaakt worden. De veehouder kan met het systeem optimaal orders genereren, waardoor hij kosten bespaart. Voor de transporteur betekent het systeem efficiënter plannen en vervoeren van orders, waardoor kilometers worden bespaard en een afname van de CO2 uitstoot gerealiseerd wordt . Met deze opdracht is een bedrag van ruim één miljoen euro gemoeid.

Het zogenaamde SilFit meetsysteem is een draadloos systeem waarmee de agrariër, de veevoederproducent én de vervoerder op afstand de voorraad in de mengvoedersilos op de boerderijen kunnen monitoren. Boven in elke silo wordt een Siemens echosensor van het type Echomax gemonteerd, die is aangesloten op een controller van het type MultiRanger om de inhoud van de silo nauwkeurig te meten. Via een Sitrans RD500 datalogger met GPRS modem kan men op elk gewenst moment de actuele inhoud van de silo op de SilFit website uitlezen. Hierdoor heeft de veehouder inzicht in zijn voorraden en kan hij ze op het economisch meest voordelige moment laten aanvullen, waardoor de kosten per eenheid zo laag mogelijk blijven.

Ook SilFit zelf en veevoederproducent Hendrix UTD kunnen via het meetsysteem zien hoeveel voorraad er bij de klanten aanwezig is. Daardoor kunnen zij een optimale productie- en ritplanning maken met een minimum aan spoedorders. Voor Hendrix UTD betekent dit een optimalisatie van het productieproces, voor SilFit kilometerreductie, brandstofbesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot.

De veehouder kan er voor kiezen zelf zijn voorraad te beheren met SilFit. Het is ook mogelijk om per mail, sms of fax te worden gewaarschuwd op het moment dat een nieuwe bestelling geplaatst moet worden. SilFit biedt echter ook de mogelijkheid aan om de producent op afstand de voorraden van veehouders te laten beheren, zodat de veehouder er geen omkijken meer naar heeft.

De afgelopen twee jaar is het SilFit systeem uitgebreid getest op 60 silos verdeeld over 12 locaties en positief beoordeeld. In eerste instantie worden 700 silos op 250 locaties in Noord-Nederland van de Sitrans niveaumeters voorzien. De bedoeling is dit systeem daarna te introduceren bij veehouders in andere regios. Het SilFit concept met niveaumeting is ook geschikt voor andere toepassingen van bulkgoedopslag in bijvoorbeeld de cement- en bakkerij-industrie.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation, Gerard Kemp
Telefoon: +31 (070) 333 8228
E-mail: gerard.kemp@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com