Gemeente Leidschendam-Voorburg


Leidschendam-Voorburg blij met steun voor Stompwijk

27 april 2010 - De gemeente Leidschendam-Voorburg is ingenomen met de steun die de Tweede Kamer afgelopen week heeft uitgesproken voor de versnelde uitvoering van de integrale gebiedsvisie Stompwijk. Tijdens het Algemeen Overleg over de Nota Ruimte nam de Tweede Kamer een motie aan van de Kamerleden Mastwijk (CDA) en Nepperus (VVD). In de motie wordt de regering gevraagd om samen met de betrokken overheden te bekijken hoe de uitvoering van de gebiedsvisie Stompwijk kan worden versneld. Ook de mogelijkheid van financiële ondersteuning hiervan wordt onderzocht.

Regiopark
De Kamer constateert dat de Rijksoverheid de regionale overheden bij deze integrale gebiedsvisie op het Hollandse landschap rond Stompwijk ondersteunt. Zij vindt dat een belangrijke stap op weg naar een regionaal park voor deze Rijksbufferzone. Door de sanering van verspreid liggende tuinbouwkassen, een recreatief knooppunt, een fietsroute die toegang geeft tot het Groene Hart en de aanleg van wandelpaden ontstaan geweldige recreatieve en educatieve mogelijkheden voor de hele regio, ook voor de Internationale Stad Den Haag, aldus de Kamer.

Erkenning
Volgens projectwethouder Eppe Beimers is het een erkenning van de inspanningen die de Stompwijkse samenleving en de gemeente hebben geleverd voor het landschappelijk aanzien van van het buitengebied. Het is goed dat de Kamer nu ook het belang inziet van de waarde die de omgeving van Stompwijk in potentie heeft voor dit deel van de sterk verstedelijkte Randstad, aldus Beimers. We willen deze potentie graag waarmaken en hopen op korte termijn, met steun van het rijk en andere overheden, een belangrijk deel van de uitvoering te realiseren.