Provincie Utrecht

Sneller en veiliger oversteken bij Pyramide van Austerlitz

27-4-2010 -

De provincie Utrecht gaat de oversteken bij de Pyramide van Austerlitz en de nabijgelegen Traayweg veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Beide locaties bevinden zich op de provinciale weg N224 tussen Zeist en de aansluiting met de N227 (Quatrebras).

Door de toename van de hoeveelheid verkeer vormt de oversteekbaarheid van de provinciale wegen op veel plaatsen een knelpunt. De knelpunten op de N224 worden in het najaar van 2010 aangepakt.

Nieuwe oversteek Pyramide
Fietsers en voetgangers die bij de Pyramide van Austerlitz willen oversteken, moeten vaak lang wachten op een goed en veilig moment. Vanwege de toenemende bezoekersaantallen vormt deze oversteek een steeds groter knelpunt. Om het oversteken korter en veiliger te maken, komt er een nieuwe oversteek met een verhoogd rustpunt van drie meter breed in het midden van de weg. Op die manier kunnen fietsers en voetgangers in twee keer oversteken.

Centrale toegang Pyramide
Deze nieuwe oversteek komt op dezelfde plaats als de toegang van de Pyramide voor het autoverkeer. Op die manier ontstaat er één overzichtelijke in- en uitgang voor alle verkeersdeelnemers. Om de middengeleider te kunnen aanleggen, moeten we de weg ter plaatse iets verbreden, het fietspad een stukje verleggen en de bushalte verplaatsen. Daarnaast komt er een opstelvak voor linksafslaand verkeer uit de richting Zeist naar de Pyramide.

Nieuwe oversteek Traayweg
Aan de westzijde van de kruising N224-Traayweg bevindt zich een fietsoversteek die de bosgebieden aan weerszijden van de N224 met elkaar verbindt. Deze oversteek vormt een belangrijke schakel in het recreatieve fietsroutenetwerk. Ook voetgangers maken van deze oversteek gebruik. Vanwege het drukke verkeer, moeten fietsers en voetgangers vaak lang wachten om veilig te kunnen oversteken. Een verhoogd rustpunt van drie meter breed in het midden van de weg, gaat ervoor zorgen dat het oversteken vlotter en veiliger wordt.
Om de middengeleider te kunnen aanleggen, zijn wat kleine aanpassingen nodig aan de weg en aan het fietspad.

Kappen en herplant
Om de veilige oversteken bij de Pyramide en de Traayweg te kunnen realiseren, moeten er circa 35 bomen worden gerooid. Vanwege ruimtegebrek en uit een oogpunt van verkeersveiligheid kunnen deze bomen niet worden teruggeplant langs de N224 zelf. In overleg met Landgoed Den Treek gaan we op zoek naar compensatiemogelijkheden op het landgoed.

Kosten en uitvoering
De kosten van de maatregelen bedragen 540.000 euro voor de oversteek bij de Pyramide van Austerlitz en 420.000 euro voor de oversteek bij de Traayweg. De uitvoering is gepland in het najaar van 2010.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030-2583319