Ministerie van Defensie

Nieuwe onderhoudstent voor Afghaanse leger

27 april 2010, 16.57 uur

Het Afghaanse leger in Tarin Kowt heeft een grote nieuwe onderhoudstent in gebruik genomen. In de tent wordt het onderhoud uitgevoerd van de kleinere voertuigen van het Afghaanse leger, zoals Rangers en Hummers. Er zijn op dit moment vier monteurs aan de slag, elf zijn er nog in opleiding.

De militairen komen van het vijfde kandak (bataljon) van de 4e brigade, een logistieke ondersteuningseenheid van het Afghaanse leger. Ze leren onder meer over gereedschapgebruik, veiligheid, onderhoudsbeurten, olie, algemene voertuigkennis, koelsystemen en transmissies.

Andere mentaliteit

Aan het werk in de nieuwe onderhoudstent van het Afghaanse leger in Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

"Het Afghaanse leger is nog te passief als het op onderhoud aankomt", vertelt luitenant Peter van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), dat de Afghaanse militairen opleidt. Het is dan ook de bedoeling het onderhoud naar een internationaal niveau te tillen. Sergeant-majoor Ed van het OMLT beaamt dat en ziet al verbetering. "We hebben ze uitgelegd dat ze de onderdelen geordend moeten opruimen. Wat je ook zag, is dat de ze vaak een ander voertuig pakten als er een een mankement kreeg."

Verbeteringen breder zichtbaar

Aan het werk in de nieuwe onderhoudstent van het Afghaanse leger in Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

De verbeteringen op het gebied van onderhoud zijn tekenend voor wat er op het hele Afghaanse legerkamp gebeurt. "De militairen aan de poort controleren streng", merkt Ed op. "Mensen die met spullen naar buiten lopen, moeten zich registreren. Voorheen stond op het kamp veel door elkaar. Het is een stuk overzichtelijker geworden."

In de onderhoudstent beginnen de monteurs nu langzaamaan ook zelf hun onderdelen te bestellen. Er is een maintenance shop met een echte balie ingericht waar de klant wordt ontvangen als hij een reserveonderdeel moet bestellen. Als er een groot bevoorradingskonvooi richting Kandahar vertrekt, controleert de militairen zelf het oliepeil en de bandenspanning. Bij het laatste konvooi sprak de brigadecommandant, generaal Hamid, zijn troepen toe dat zij goed op deze aspecten moesten controleren. Ed: "Dit zijn allemaal stappen in de goede richting."

Australië neemt OMLT over

Als het Nederlandse OMLT eind mei vertrekt, nemen de Australiërs hun taak over. De Australiër majoor Johnson weet al hoe. "We gaan ze ook wapenonderhoud geven en lessen in het onderhouden van de communicatiesystemen in de voertuigen", vertelt hij. "Het gaat erom dat het Afghaanse leger straks al het onderhoud zelfstandig kan uitvoeren."