Radboud Universiteit Nijmegen


Natuurplaza van start!

Datum bericht: 27 april 2010

Dinsdag 27 april gaat Natuurplaza op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen officieel van start. In Natuurplaza werken zes organisaties op het gebied van de veldbiologie met een grote vrijwilligersachterban samen met wetenschappers. De samenwerking is van belang voor wetenschappelijk onderzoek en voor advisering van beleid en openbaar bestuur over natuurbeheer. Bovendien levert Natuurplaza gegevens voor de Nationale Databank Flora en Fauna.

Impuls voor natuuronderzoek
Natuurplaza telt ongeveer 150 medewerkers en is gehuisvest in gebouw Mercator 3 op de bètafaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. De medewerkers zijn verbonden aan zes organisaties:
* Zoogdiervereniging,

* RAVON (reptielen en amfibieën),

* FLORON (planten),

* SOVON Vogelonderzoek Nederland,

* Stichting Bargerveen (fauna en biodiversiteit),
* Stichting Veldonderzoek Flora en Fauna.

Samen vertegenwoordigen ze 85 procent van de gegevens verzamelende vrijwilligers. De overige 15 procent is elders in Nederland gevestigd (waaronder de Vlinderstichting), maar Natuurplaza werkt inhoudelijk met hen samen.

De organisaties bevinden zich op Natuurplaza niet alleen dicht bij elkaar, maar ook dicht bij de onderzoekers. Door die bundeling van natuurkennis kan Natuurplaza een sterke impuls betekenen voor het natuuronderzoek, zegt Jan van Groenendael, hoogleraar Aquatische oecologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De universiteit heeft expertise op het gebied van natuurherstel, veld-, dier- en aquatische oecologie. Samen kunnen ze toewerken naar een Nederlands centrum voor toegepaste ecologie en veldecologie. Toepassing van deze kennis kan een grote aantrekkingskracht hebben op studenten en opdrachten genereren vanuit natuurbeschermingsorganisaties.

Opening
Dinsdag 27 april om 15.00 uur is de feestelijke start met een presentatie over Natuurplaza door Ella de Hullu, voorzitter Natuurplaza. Aansluitend geeft dr. Jan van Groenendael, Gegevensautoriteit Natuur en hoogleraar Aquatische oecologie aan de Radboud Universiteit, een presentatie over het belang van Natuurplaza als kwaliteitsbewaker van gegevensverzamelingen voor het wetenschappelijk onderzoek.