Rijksvoorlichtingsdienst

Bouw van kolencentrales staat ontwikkeling van duurzame energie niet in de weg

De bouw van niet-duurzame productie-eenheden voor elektriciteit, zoals kolencentrales, staat de ontwikkeling van duurzame elektriciteit in Nederland niet in de weg. Zo concludeert KEMA dat het elektriciteitssysteem voldoende flexibel is om 12.000 megawatt aan windenergie in Nederland in te passen, zonder dat dit leidt tot het niet kunnen benutten van deze windenergie. Daarnaast concludeert KEMA onder meer dat bij een toename van windenergie de economische rentabiliteit van bestaande en nieuwe kolencentrales afneemt.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer waarmee minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken drie studies met betrekking tot de brandstofmix aanbiedt. De minister geeft daarbij aan het, gelet op de demissionaire status van het Kabinet, nu niet opportuun te vinden een kabinetsvisie op de brandstofmix te geven. Dat geldt ook voor een mogelijke CO2-norm voor kolencentrales en/of een vorm van verplichting voor afvang en opslag van CO2. Keuzes op dit punt zijn in haar ogen aan een volgend Kabinet.

De studies die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd zijn:
- Een door D-Cision uitgevoerde analyse van relevante en actuele publicaties over de ontwikkeling van de brandstofmix in Nederland en Noordwest-Europa. Een belangrijke conclusie hieruit is dat de brandstofmix niet geïsoleerd in Nederland moet worden bekeken maar dat de ontwikkeling ervan een Noordwest-Europees vraagstuk is. Ook concludeert D-Cision dat de brandstofmix tot 2020 in belangrijke mate vast ligt en dat in Nederland aardgas de komende jaren de dominante brandstof voor elektriciteitsvoorziening zal blijven.
- Een door ECN opgestelde inventarisatie van de verwachte ontwikkeling van vraag en aanbod van elektriciteit, inclusief mogelijke knelpunten en oplossingsrichtingen. ECN concludeert dat in Nederland tot 2020 meer dan voldoende productiecapaciteit beschikbaar is en dat de trend van Nederland als exportland voor elektriciteit robuust is. In perioden van lage elektriciteitsvraag en een groot windaanbod kan volgens ECN een situatie ontstaan waarin de producenten van elektriciteit besluiten om gas- en kolencentrales terug te regelen.
- De al genoemde door KEMA uitgevoerde modelmatige analyse van de Europese elektriciteitsmarkt voor een aantal capaciteits- en vraagscenario's.

Categorieën: Economie

Bron: Ministerie van Economische Zaken