Gemeente Purmerend

Rekenkamercommissie onderzoekt Jongerenloket

27 april 2010

De voorzitter van de rekenkamercommissie van de gemeente Purmerend overhandigde 26 april het onderzoeksrapport Jongerenloket aan burgemeester Don Bijl in zijn rol als raadsvoorzitter. Het onderzoek naar het Jongerenloket is het eerste onderzoek van de vernieuwde rekenkamercommissie van de gemeente Purmerend.

Purmerend heeft sinds 2009 een gemengde rekenkamercommissie, waarin zowel raadsleden als externe leden zitting hebben. De rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid van de gemeente. Kort gezegd, of het beleid van de gemeente ook echt werkt en efficiënt wordt uitgevoerd.

Voor haar eerste onderzoek koos de Rekenkamercommissie voor het Jongerenloket. Het loket is door de gemeente opgezet om vroegtijdige schoolverlaters zonder diploma te ondersteunen om alsnog een startkwalificatie te behalen en een baan te vinden. Het aanzienlijke belang van het voorkomen dat jongeren in de uitkering belanden en dat zij geholpen worden bij het kwalificeren voor en vinden van een baan, was voor de rekenkamercommissie de grootste drijfveer om te onderzoeken of het Jongerenloket werkt.

Met de overhandiging van het rapport aan Don Bijl heeft de commissie haar onderzoek officieel aangeboden aan de raad. De gemeenteraad is nu aan zet. Het onderzoeksrapport en de conclusies en aanbevelingen worden inhoudelijk besproken in de commissie Samenleving van 10 juni en vervolgens behandeld in de raadsvergadering van 1 juli a.s.

Het gehele onderzoeksrapport, inclusief de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie, is vanaf 29 april te downloaden op de internetpagina van de rekenkamercommissie.