Minister Verburg van LNV neemt initiatief voor duurzamer Europese
voedselketen
Persbericht | 27-04-2010
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
vraagt 7 Europese landen om intensief te gaan samenwerken op het gebied
van duurzaam voedsel. Op haar initiatief komen ze volgende maand in Den
Haag samen. Dat kondigt Verburg morgen aan in Londen, waar ze de tweede
editie opent van het internationale seminar Future of Food.
De directeuren van de voedselministeries in Denemarken, Duitsland,
Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Zweden komen in mei voor het
eerst bij elkaar onder voorzitterschap van Nederland. De landen gaan
voorbeelden uitwisselen op gebied van duurzaam produceren, ze bepalen
welke gezamenlijke doelen er zijn en welke middelen overheden hebben om
verduurzaming van productie en consumptie te bereiken.
Ook de rol van Europa en de Europese Commissie komt aan de orde, want
verduurzaming van de voedselproductie is volgens minister Verburg een
internationale opgave. "De wereld heeft in 2050 9 miljard monden te
voeden. Toenemende welvaart zorgt voor een ander voedselpatroon, zoals
meer consumptie van zuivel en vlees. Tegelijk zal er minder schoon
water en vruchtbare grond beschikbaar zijn en hebben we te maken met de
gevolgen van klimaatverandering in de vorm van droogte of
overstromingen. Tegen deze achtergrond is het verduurzamen van de
mondiale voedselproductie en -consumptie een noodzaak."
Internationale dimensie
De internationale dimensie van het voedselsysteem is de kern van
minster Verburg in haar openingsspeech van het seminar Future of Food
in Londen, waar de rol van banken en retailers in het internationale
voedselsysteem wordt besproken. Haar boodschap sluit nauw aan bij het
doel van het seminar om wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers en
maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen rond het thema
'toekomst van het mondiale voedselsysteem'.
Inspanning retailers en banken
De retailers zijn volgens minister Verburg op de goede weg, daartoe
aangezet door een groeiende groep consumenten die duurzamer producten
wenst. Zij moedigt de supermarkten aan om nog producten aan te bieden
die gemaakt zijn met respect voor mens, milieu en dier. "Ik hoop zo ook
af te komen van het bijna immorele stunten met vlees."
Op de achtergrond speelt de financiële sector een beslissende rol.
Minister Verburg haalt het ING-rapport 'The third industrial
revolution' aan, over zogeheten multicommitted companies,MCC's. Een
groeiend aantal bedrijven richt zich niet alleen maar op het maken van
winst, maar neemt ook mensenrechten, good governance en een verantwoord
gebruik van grondstoffen in hun strategie op. "En wat opvalt bij deze
MCC's is dat ze meestal een hogere beurswaarde hebben dan vergelijkbare
bedrijven die minder scoren op verantwoord ondernemen."
Volgens Verburg moeten banken vaker MCC's of gelijksoortige bedrijven
steunen, andere bedrijven in een meer duurzame richting sturen, maar
ook niet terugschrikken om geld terug te trekken uit niet duurzame
financiële projecten en beleggingen. "Dat vind ik hun morele plicht.
Zeker de instellingen die afgelopen jaar met miljarden overheidssteun
overeind zijn gehouden."
Future of Food
Het eerste Future of Food seminar was in november 2008 in Brussel en
had als thema de kloof tussen veeleisende consumenten en de uitputting
van natuurlijke bronnen. Het thema van de editie 2010 van Future of
Food in Londen is de rol van banken en retailers in het voedselsysteem.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit