Gemeente Venray

/ Vanaf 27 april overal achteraf betalen voor parkeren

22 april 2010

Venray eerste gemeente in Limburg met belparkeren

Vanaf 27 april overal achteraf betalen voor parkeren

Met ingang van 27 april hoeven bezoekers van Venray nergens meer vooraf een parkeerkaartje te kopen. Men kan dan overal achteraf voor de werkelijke parkeerduur betalen. Dit is mogelijk door de invoering van belparkeren, waarbij parkeerders met hun mobiele telefoon het parkeergeld kunnen betalen. Venray is de eerste gemeente in Limburg die belparkeren mogelijk maakt.

Eind 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met de invoering van belparkeren als alternatief voor het plaatsen van dure slagboominstallaties. "Ik ben er trots op dat we mensen een gebruiksvriendelijk alternatief kunnen bieden voor het vooraf betalen van parkeergeld. Met het nieuwe systeem betaal je overal achteraf, en dus nooit teveel!", aldus wethouder Ike Busser.

Hoe werkt belparkeren?

Als u uw auto heeft geparkeerd, meldt u zich met uw mobiele telefoon aan bij de parkeerlocatie. Daarvoor toetst u een viercijferig zonenummer in dat staat aangegeven bij de parkeerautomaat. Als u weer wegrijdt, herhaalt u dit, en een centrale database registreert hoeveel parkeertijd u moet betalen. Het parkeergeld wordt achteraf maandelijks geïncasseerd. Doordat u de parkeertijd niet vooraf hoeft in te schatten, betaalt u nooit teveel en kunt u op uw gemak het centrum bezoeken. Mensen die geen mobiele telefoon hebben of deze niet willen gebruiken, kunnen gewoon op de oude manier betalen door bij de parkeerautomaat een kaartje te kopen. Bij de slagboomterreinen werkt het belparkeren iets anders. U gebruikt niet uw mobiele telefoon, maar een speciaal pasje. Bij het in- en uitrijden van het terrein houdt u dit pasje voor de scanner en de slagboom opent zich. Ook deze kosten worden achteraf maandelijks geïncasseerd.

Gemeente betaalt mee

Om inwoners van de gemeente Venray kennis te laten maken met belparkeren, betaalt de gemeente de inschrijvings- en abonnementskosten het eerste jaar. Het voordeel voor de parkeerder valt daardoor nog hoger uit. Wilt u gebruikmaken van belparkeren, dan moet u zich eenmalig aanmelden bij een van de providers. Dit kan vanaf 27 april. Meer informatie over belparkeren leest u hier. Hier vindt u vanaf 27 april ook de links naar de providers waar u zich kunt aanmelden.