Ingezonden persbericht


De Balie Persbericht

Mind the Gap # 3 Westbank & Westbank
Over nederzettingen en recht op de Westelijke Jordaanoever Di 27 april, 20.30 uur / ¤ 77 / ¤ 5

De Amerikaanse vice-president Joe Biden was koud thuis van zijn eerste reis als vredesonderhandelaar in het Midden-Oosten, of de Israëlische regering kondigde aan bestaande nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden en 1600 nieuwe huizen te bouwen in het bezette Oost-Jeruzalem. Een tik in het gezicht van de Palestijnen en de Amerikanen? Of een terechte claim van de Israëliërs op meer voet aan de grond in voor hen heilige gebieden? In de derde aflevering van de serie Mind the Gap richt De Balie zich op de cruciale rol van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in de vredesonderhandelingen.

Naar aanleiding VPRO's Villa Westbank, een vijfdelige politieke familiesoap over een Joodse koloniste en een Palestijnse 'buurvrouw' die tussen 18 februari en 18 maart op radio 1 werd uitgezonden, staat in dit programma de sleutelpositie van de nederzettingen centraal. Zijn deze een voldongen feit? Of zijn zelfs kolonisten over te halen zich elders te vestigen? En hoe is de huidige situatie eigenlijk ontstaan?

Met o.a. Imad el Kaka (co-voorzitter Meeting the Enemy), Willemijn Verkoren (Centrum voor Internationaal Conflict-Analyse & Management, RU Nijmegen), Joas Wagemakers (islamonderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen) en videobijdragen van Gerry Mok (columnist Nieuw Israëlitisch Nieuwsblad) en Michael Warschawsky (antizionist, Alternative Information Center). En natuurlijk de vaste bijdragen van Lars van Troost (Amnesty International), Djörn Eversteijn (onderzoeker van conflictsituaties), een filmpje van Pierre Derks en een column van Peter Pannekoek (Comedytrain).

Mind the Gap is de maandelijkse internationale actualiteitenrubriek van De Balie en staat garant voor je maandelijkse portie internationale politiek. In een dynamische combinatie van een panelgesprek, satire, filmpjes, slideshows en scherpe presentaties wordt het publiek in anderhalf uur helemaal bijgepraat over de allerlaatste ontwikkelingen in onze achtertuin die wereld heet.

De radioserie Villa Westbank is nog te beluisteren via http://weblogs.vpro.nl/buitenland/category/radio/aflevering/

Noot voor redacties: onderstaande informatie is