Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, april 2010

Afrika's eigen interpretatie van modernisme

'Moderne architectuur in Afrika' is een van de weinige westerse studies van modernistische Afrikaanse architectuur. Auteur Antoni Folkers, die jarenlang een architectenbureau in Oeganda en Tanzania heeft gerund, stelt de moralistische en versimpelde kijk van het Westen op het Afrikaanse modernisme ter discussie. In dit rijk geïllustreerde boek laat hij zien dat het modernisme in Afrika minder theoretisch is als in Europa en Amerika, en een veelvormige en veelkleurige architectuur heeft opgeleverd. Op 27 april wordt het boek gepresenteerd op de TU Delft.

Moderne architectuur in Afrika Antoni Folkers
ISBN 9789085066064 | Paperback | 368 pagina's
¤ 42,50
uitgave van SUN architecture

Deze publicatie geeft een uniek inzicht in de moderne Afrikaanse architectuur, die ontegenzeggelijk beïnvloed is door de Europese moderne architectuur, en tegelijkertijd een natuurlijk vervolg is op de bestaande plaatsgebonden en traditionele architectuur. Aan de hand van praktijkvoorbeelden documenteert en beschrijft Folkers de hybride architectonische vormen die zijn voortgekomen uit de confrontatie met en versmelting van (voor)moderne westerse architectuur en stedenbouw. En passant vertelt hij een geschiedenis van de Afrikaanse architectuur.

Over de auteur
Antoni Folkers is architect en stedenbouwkundige. In de jaren tachtig verhuisde hij naar Afrika waar hij het bureau FBW architecten opzette met filialen in onder meer Kampala (Oeganda) en Dar es Salaam (Tanzania). Sinds 2000 is Folkers met zijn bureau gevestigd in Utrecht. Hij is oprichter en directeur van platform ArchiAfrika. (website FBW architecten)

Boekpresentatie
Op dinsdag 27 april om 16.00 uur wordt 'Moderne architectuur in Afrika' gepresenteerd op de TU Delft. De boekpresentatie maakt deel uit van de Afrika-week op de faculteit Bouwkunde van de TUD. Op vrijdag 30 april om 10.30 uur geeft auteur Antoni Folkers een gastcollege op de KU Leuven naar aanleiding van het verschijnen van het boek. Later in het jaar zullen ook presentaties plaatsvinden in verschillende Afrikaanse landen, waaronder Zuid-Afrika. (Meer informatie over de boekpresentatie)

Engelse editie
Van dit boek bestaat ook een Engelstalige editie, getiteld 'Modern Architecture in Africa' (ISBN 9789085069614).

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfond voor Architectuur en het Fonds BKVB.