Gemeente Baarn

Informatieavond over herstelplannen Baarnse Bos De grote kom in het Baarnse Bos

Staatsbosbeheer en de gemeente Baarn organiseren voor omwonenden en belangstellenden een informatieavond op dinsdag 27 april a.s. om het Masterplan herstel Baarnse Bos en het voorlopig ontwerp van de Grote Kom toe te lichten en te betrekken bij de voortgang en ontwikkelingen in het Baarnse Bos. De informatieavond vindt plaats in het gemeentehuis van Baarn, ingang Laanstraat 1. De inloop is vanaf 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

In 2007 is in opdracht van Provincie Utrecht een historische inventarisatie met een globaal herstelplan voor het Baarnse Bos opgesteld. Dit plan bestaat uit verschillende deelprojecten om het bos weer de allure van weleer te geven. Dankzij de financiële bijdrage van Provincie Utrecht, gemeente Baarn en Staatsbosbeheer kan er in 2010 gestart worden met één deelproject. De keuze voor het starten met het herstel van de Grote Kom is gedaan vanwege het feit dat beide projecten duidelijk zichtbare verbeteringen voor het vorstelijk karakter voor het Baarnse Bos zullen opleveren.

Plannen voor het vorstelijk herstel van het Baarnse Bos Afgelopen tijd is er druk gewerkt aan diverse plannen om het Baarnse Bos weer een vorstelijk karakter te geven. Er is een Masterplan opgesteld en het voorlopig ontwerp van het herstel van de Grote Kom met daarin de samenhang cultuurhistorische beleving te vergroten en daarmee samenhangend de recreatieve beleving met behoud van huidige natuurwaarden. Hiermee krijgt het bos tevens de vorstelijke allure van weleer. Het Masterplan bestaat uit verschillende deelprojecten. Dit jaar wordt met één project gestart: het herstel van de Grote Kom. Hiervoor is een voorlopig ontwerp gemaakt dat tijdens de informatieavond wordt gepresenteerd.

Â
Presentatie en informatie
Erik Blok presenteert het Masterplan dat door hem in opdracht van Staatsbosbeheer is opgesteld. Hij is auteur van âhet Baarnse Bosâ en landschapsarchitect bij SB4. In dit plan wordt een visie gegeven op de bijzondere cultuurhistorische waarden van het Baarnse Bos in samenhang met recreatie en natuurwaarden. Dit plan is uitgangspunt voor de verdere uitwerking van de diverse deelplannen. Caspar Slijpen landschapsarchitect geeft een toelichting op het voorlopig ontwerp van de Grote Kom. Vanuit de stuurgroep zal de heer H. van de Kerk als voorzitter toelichten waarom er door de stuurgroep voor dit onderwerp gekozen is. Aansluitend is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.