Raad van State


dinsdag 27 april 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Volkel van het bestemmingsplan 'Kloosterstraat 13, Volkel'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van ongeveer twintig appartementen mogelijk achter een perceel aan de Kloosterstraat. De eigenaar verzet zich hiertegen en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De appartementen komen op een afstand van acht meter van zijn atelier te staan. De man vreest dat hij geen gebruik meer kan maken van pneumatisch gereedschap vanwege de geluidsoverlast die dat veroorzaakt. Verder zouden de woningen binnen de geluidszone liggen van de militaire vliegbasis Volkel. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002189/2)
10.30 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Waterrecreatiegebied Eiland van Maurik 2007' van de gemeente Buren. Een deel van de gronden in het gebied is bestemd voor natuur, een ander deel voor recreatie. Op de gronden van een voormalige steenfabriek moet volgens het plan natuur worden gerealiseerd. Wel heeft de gemeenteraad aangegeven dat die bestemming later gewijzigd kan worden om ruimte te maken voor recreatie. Het provinciebestuur heeft echter goedkeuring onthouden aan die wijzigingsmogelijkheid. Volgens het provinciebestuur is namelijk niet onderzocht wat de gevolgen daarvan zijn voor het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden Neder-Rijn' dat in de buurt ligt. Tegen dat besluit komt de steenfabriek in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hoewel zij het al niet eens waren met de beslissing van de gemeenteraad om de gronden voor natuur aan te wijzen, is er door de beslissing van het provinciebestuur helemaal geen mogelijkheid meer om de gronden voor recreatieve doeleinden te gebruiken. Het bedrijf wil ook niet meewerken om de gronden als natuurgebied in te richten. Het plan zou daarom ook niet uitvoerbaar zijn. (zaaknummer 200906968/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo om maatregelen te treffen tegen een kantoorpand op het voorterrein van Groningen Airport Eelde. De vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde had om de maatregelen gevraagd. Volgens haar voldoen de activiteiten van het bedrijf niet aan het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van de vereniging niet in behandeling genomen, omdat zij geen belanghebbende zou zijn. De rechtbank in Assen oordeelde in september 2009 dat de vereniging wél belanghebbende is. Tegen die uitspraak komt de huurder van het kantoorpand in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal vooral gaan over de vraag of de vereniging wel of geen belanghebbende is. (zaaknummer 200907950/1) 13.15 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft verleend voor het bouwen van een Jumbo supermarkt aan de Industrieweg in Nunspeet. Voor het project is ook een vrijstelling verleend. De supermarkten Albert Heijn, Plus en Golff die gevestigd zijn in de gemeente Nunspeet verzetten zich tegen de komst van een nieuwe supermarkt. Zij vinden dat geen vrijstelling mocht worden verleend omdat het streekplan van provincie Gelderland zich daartegen verzet. De rechtbank in Arnhem stelde de andere supermarkten in december 2009 in het gelijk. Tegen die uitspraak komen Jumbo en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000469/1)