Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Al vijftienduizend oproepen aan Shell om fakkels in Nigeria te doven Milieudefensie richt zich ook op investeerders en werknemers van oliegigant

Amsterdam, 27 april 2010 - Ruim vijftienduizend handtekeningen van bezorgde mensen heeft Milieudefensie binnengekregen in de eerste weken van haar campagne 'Nigera brandt. Shell, stop daarmee'. Deze mensen roepen Shell op om te stoppen met het affakkelen van gas dat vrijkomt bij oliewinning in Nigeria. Die achterhaalde praktijk, waarbij het gas simpelweg in brand wordt gestoken, veroorzaakt elke dag evenveel CO2-uitstoot als de helft van alle Nederlandse personenwagens. Milieudefensie spreekt ook Shell-werknemers en -aandeelhouders aan op de onnodige bijdrage aan het klimaatprobleem die hun bedrijf veroorzaakt. Vandaag informeert Milieudefensie het personeel op verschillende bedrijfslocaties.

Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal bij Milieudefensie: "Veel Nederlanders zijn het blijkbaar met ons eens dat Shell moet stoppen met affakkelen van gas in Nigeria. Wij richten ons nu ook op de mensen die bij Shell werken en op de aandeelhouders van het bedrijf. Iedereen werkt nu eenmaal liever voor een baas die geen verkeerde dingen doet en hetzelfde geldt voor investeren: naast winst is ook een verantwoorde bedrijfsvoering voor aandeelhouders belangrijk. Wij hopen dat we op deze manier de druk op Shell kunnen vergroten om in Nigeria de fakkels te doven."

Aankomende activiteiten rond de campagne 'Nigera brandt. Shell, stop daarmee':


* Vandaag: Medewerkers van Milieudefensie delen informatie uit aan personeel van Shell op vier verschillende bedrijfslocaties in Nederland
* 28 april: Woordvoerder en campagnecoördinator Geert Ritsema van Milieudefensie is vanaf 28 april ongeveer een week in Nigeria. Volg zijn ervaringen op Twitter: www.twitter.com/Milieudefensie
* 18 mei: Milieudefensie is bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell in Scheveningen

Affakkelen van aardgas door Shell gebeurt in Nigeria op honderdtien verschillende plaatsen. De metershoge vlammen staan dag en nacht te loeien en te walmen, vlakbij dorpen. Milieudefensie heeft berekend dat die dagelijks evenveel schadelijke broeikasgassen uitstoten als vier miljoen auto's, een enorme bijdrage aan het mondiale klimaatprobleem. De giftige stoffen en roetdeeltjes van de fakkels vervuilen bovendien grond en drinkwater en veroorzaken gezondheidsproblemen bij omwonenden.

Krom
Geert Ritsema: "Shell zegt er alles aan te doen om haar CO2-uitstoot te verminderen. Tegelijkertijd verbrandt het bedrijf in de Niger Delta op honderdtien plekken onnodig het aardgas dat daar vrijkomt bij oliewinning. Die fakkels stoten enorme hoeveelheden broeikasgas de lucht in. Bovendien kan het gas ook nuttig gebruikt worden: Shell zou er veel vaker elektriciteit mee kunnen opwekken voor de lokale bevolking, die nu meestal zonder leeft. Extra krom is, dat het bedrijf soms maar op een kleine afstand van de fakkels naar aardgas boort om te exporteren. Dat valt niet met het affakkelen te rijmen."

Het schadelijke affakkelen is in Nigeria al sinds 1984 bij Nigeriaanse wet verboden. Toch gaat Shell er, ondanks herhaalde beloftes om te stoppen, gewoon mee door. Volgens Shell is voor het aanleggen van installaties die het gas kunnen afvangen nog drie miljard euro nodig. Het bedrijf weigert echter hardnekkig die investering te doen, ondanks de miljardenwinsten die het al jarenlang maakt in het Afrikaanse land.