Groen!

Slechte regering valt op slecht moment

door Wouter Van Besien (Groen!) op 22 april 2010 in "Democratie en overheid"

De federale regeringspartijen stellen partijbelangen boven de problemen waar de mensen mee kampen. De Vlaamse groene partij had zich als enige Vlaamse partij vanuit de oppositie constructief opgesteld om mee te werken aan een duurzame oplossing voor BHV. Quod non, BHV blijft de politiek en ons land verlammen.

Dat er nu nog steeds geen oplossing is voor BHV, is een ramp voor onze democratie en voor de 11 miljoen Belgen. De mensen, net zoals Groen!, kunnen niet snappen dat volwassen partijen niet in staat zijn om samen politieke knopen door te hakken. Wouter Van Besien, Groen! voorzitter kan maar een ding besluiten: "De noden van de burger werden door de premier Leterme en zijn regeringspartners opnieuw ondergeschikt gemaakt aan de eigen politieke partijbelangen van de meerderheidspartijen. Vanuit de oppositie heeft mijn partij geprobeerd om ons land mee te verlossen van de BHV-wurggreep. De opening bestond. Federaal premier Leterme is er echter niet in geslaagd om zijn partners op een lijn te krijgen, wat opnieuw aantoont dat dit land geregeerd wordt door een vleugellamme premier."

Groen! als enige Vlaamse oppositiepartij heeft zich van in het begin als een loyale gesprekspartner getoond. De partij heeft de discretie gerespecteerd, heeft nooit olie op het vuur gegooid als andere partijen met vuur speelden en heeft zich steeds constructief opgesteld.

Wouter Van Besien: "Wij hadden drie grote redenen om mee te zoeken naar een onderhandelde oplossing . Op die manier kunnen we wettelijke verkiezingen organiseren, wat in een democratie toch essentieel is. De federale regering kan zich dan opnieuw kunnen bezighouden met de echte noden van onze bevolking zoals werkzekerheid, de financiële crisis, de milieuproblemen. Het had kunnen aantonen dat de politiek sterk genoeg is om oplossingen te vinden."

Vandaag is één ding alvast duidelijk geworden: op deze vragen kan de regering Leterme II geen antwoorden geven. Haar beleid was slecht, ze valt op een slecht moment. De kans op een oplossing voor BHV is verkeken en de antwoorden op de noden van de mensen blijven uit.

Groen! verbaasd over lichtzinnig bochtenparcours OpenVld

Groen! voorzitter Wouter Van Besien reageert verbaasd op de bocht die Open Vld gisterenavond (onder meer in Phara) maakte door aan te kondigen onder bepaalde voorwaarden opnieuw te willen onderhandelen over de splitsing van BHV.

Van Besien: "Quid OpenVld? Eerst stappen ze op van de onderhandelingstafel, daarna zeggen ze de splitsing meteen bij stemming te willen doordrukken, enkele uren later kondigt de partij aan terug te willen keren naar de onderhandelingstafel. De voorwaarden die ze stellen, verschillen nauwelijks van wat er woensdagavond al was afgesproken onder de partijvoorzitters: een strikt tijdskader en de inperking van het kader tot de thema's die koninklijk Opdrachthouder Jean-Luc Dehaene op tafel legde. Het bochtenparcours van OpenVld is bijna niet meer te volgen. Een mens vraagt zich af welke tactische spelletjes hier gespeeld worden. En dat op een moment dat ons land door een sociale, ecologische en economische crisis gaat."

Het is nu aan de regeringspartijen om eerst intern het vertrouwen te herstellen. Het is duidelijk dat het vertrouwen volledig zoek is tussen de Vlaamse regeringspartijen CD&V en OpenVld enerzijds en met de Franstalige regeringspartijen anderzijds. Deze regering heeft altijd met haken en ogen aan elkaar gehangen. Het wantrouwen tussen die partijen is nu nog groter geworden.

"Groen! blijft bereid om een constructieve oplossing te helpen zoeken voor BHV, maar niet om de regering te depanneren. Opnieuw onderhandelen is voor ons pas aan de orde als het duidelijk is dat de regeringspartijen van Leterme II het over zo'n onderhandelingen eens zijn en bereid zijn het kader van Dehaene te respecteren en snelle onderhandelingen tegen een hoog ritme te voeren. Anders gaan de gesprekken toch alleen maar over de regeringscrisis en wie daar al dan niet verantwoordelijk voor is, dat interesseert ons niet," aldus Van Besien.