Ingezonden persbericht


Kansen-Index brengt 27 opkomende economieën in beeld

Verschuivingen in ranglijst opkomende markten

Alphen aan den Rijn, 27 april 2010

Opkomende markten geven de toon aan als het gaat om de heropleving van de wereldeconomie. Cijfers hierover komen uit de Grant Thornton Kansen-Index van opkomende markten 2010, onderdeel van het jaarlijkse International Business Report (IBR) van Grant Thornton. De zogenoemde BRICM-landen - oftewel Brazilië, Rusland, India, China en Mexico - scoren ten opzichte van 2008 onverminderd het hoogst. Landen als Turkije en Argentinië zijn aan een opmars bezig in deze ranglijst van opkomende economieën. Turkije - dat aansluiting zoekt met de EU - steeg in twee jaar tijd vier plaatsen en ging daarmee Polen voorbij. Polen is één plaats gedaald op de lijst, ondanks dat het als enig EU-land aan recessie ontkwam.

De Kansen-Index van Grant Thornton is gebaseerd op een gewogen berekening van sleutelindicatoren waaronder Bruto Nationaal Product (BNP), BNP per hoofd van de bevolking, bevolkingsomvang, internationale handel, groeivooruitzichten en de Human Development Index. In de lijst zijn 27 landen opgenomen, waarbij China bijna vanzelfsprekend de lijst aanvoert dankzij haar enorme consumentenmarkt, steeds opener economie en handelsgroei. Op de tweede plek volgt de andere Aziatische krachtpatser, India, en de derde plaats is, dankzij haar enorme voorraad natuurlijke hulpbronnen, opnieuw voor Rusland. De twee grootste economieën van Latijns-Amerika - Mexico en Brazilië - volgen na deze drie kolossen, weliswaar op gepaste afstand (zie figuur). Behalve Turkije en Argentinië zijn nog meer economieën aan een opmars in de ranglijst bezig. Zo stegen Peru en Egypte elk vijf plaatsen en Colombia drie plaatsen.

Beducht voor personeelstekort

Jacob Mook, bestuurslid bij Grant Thornton: "Het belang van opkomende economieën wordt steeds groter nu de wereldeconomie uit de recessie komt. Niet alleen zijn deze economieën minder hard geraakt door de crisis, ook herstellen ze zich sneller met groeipercentages die het dubbele van de gevestigde economieën bedragen." Desondanks blijkt uit het onderzoek van Grant Thornton dat de nieuwkomers wel veel meer beducht zijn dan de gevestigde economieën voor groeibelemmeringen in de sfeer van gebrekkige toegang tot financiering en een tekort aan hooggeschoold personeel.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,