Burgerinitiatief: 40.000 handtekeningen voor verbod op colportage

27/04/2010 09:09

Burgerinitiatief Colportage

DEN HAAG - Omdat colporteurs mensen massaal lastig vallen aan de deur sinds de invoering van het bel-me-niet-register, is Ruud Huisman uit Den Haag een burgerinitiatief gestart om colportage (deur-aan-deur verkoop) volledig te laten verbieden. Samen met andere burgers verwacht hij ruim voor de verkiezingen het benodigde aantal van 40.000 handtekeningen te hebben verzameld via de website www.geencolportage.nl, zodat de Tweede Kamer verplicht is het voorstel te behandelen.

Uit onderzoek blijkt dat 91 procent van de Nederlanders voor een colportageverbod is. Omdat 4,5 miljoen mensen zich hebben ingeschreven bij het bel-me-niet-register, is de deur-aan-deur verkoop terug van geweest en worden Nederlanders massaal lastig gevallen. Volgens de Consumenten Autoriteit heeft één op de vijf Nederlanders al te maken gehad met agressieve of misleidende verkoop aan de deur.

Ruud Huisman, tot voor kort commercieel directeur van een grote marketingorganisatie, merkte toen hij na zijn pensionering thuis zat dat er de hele dag werd aangebeld. Hij raakte daar zo verbolgen over dat hij in eerste instantie de deursticker met de tekst 'Nee, wij kopen niet aan de deur' ontwierp en verspreidde via internet. Samen met anderen heeft hij vandaag een burgerinitiatief in gang gezet. Het initiatief is schriftelijk aangemeld bij de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer.

De consument wordt al wel beschermd tegen ongewenste verkoopuitingen via de telefoon, email, post en fax. De colportagewet dateert echter uit 1975 en biedt geen enkele bescherming tegen ongevraagde en meestal ongewenste inbreuken in de privéomgeving. Uit steekproeven van het programma Kassa blijkt ook dat misleiding en onjuiste voorlichting eerder regel dan uitzondering zijn.

Over het soort producten dat het meeste aan de deur wordt verkocht, zoals energie, telefoon en internet, is meer dan voldoende vergelijkingsinformatie beschikbaar voor consumenten die dat zouden willen.

De Consumentenbond riep eind maart op tot de invoering van een bel-niet-aan-register, maar dit voorstel werd door minister Van der Hoeven als onwerkbaar naar de prullenbak verwezen.

Huisman wil via het burgerinitiatief de politiek dwingen om dit probleem serieus te nemen. Colportage is naar zijn mening achterhaald, een inbreuk op de privacy en leidt te vaak tot misleiding. Bovendien kan het binnenlaten van ogenschijnlijk bonafide verkopers erg gevaarlijk zijn.

Digitale handtekeningen kunnen gezet worden op de website www.geencolportage.nl





http://www.geencolportage.nl