Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

'Bedrijven zijn zich nog onvoldoende bewust van de consequenties'

Cofely richt 'Taskforce R22' op om bedrijfsleven te waarschuwen voor dreigende uitval van koelinstallaties

Bunnik, 27 april 2010

Cofely - voorloper op het gebied van duurzame technologie - heeft 'Taskforce R22' opgericht om het bedrijfsleven bewust te maken van de consequenties van het gebruik van koudemiddel R22 in koelinstallaties. Dit middel tast de ozonlaag aan en daarom wil de overheid dat vanaf 2010 koelinstallaties niet langer worden bijgevuld met nieuw koudemiddel. Het bijvullen met geregenereerde R22 is nog wel toegestaan. Maar vanaf 2015 is het gebruik van R22 of met R22 gemengde koudemiddelen helemaal niet meer toegestaan. Op dit moment zijn nog altijd zo'n 100.000 koelinstallaties bij Nederlandse bedrijven gevuld met R22. Om de continuïteit van deze installaties te waarborgen is het juist nu van belang om een plan van aanpak op te stellen. Hiervan zijn, zo stelt Cofely, zich maar weinig bedrijven bewust.

Cofely Refrigeration - dochteronderneming van Cofely in Nederland - is gespecialiseerd in koeling en is al jaren bezig met het vervangingsvraagstuk van R22. R22 is een chloorfluorkoolwaterstof of HCFK die bij lekkage in de stratosfeer terecht komt en daar als katalysator fungeert voor afbraak van de ozonlaag. Sinds 1 januari 2010 is geen nieuwe R22 meer beschikbaar voor koelinstallaties. Het koelmiddel wordt nu nog gewonnen door bestaande R22 te regenereren. Cofely Refrigeration beschikt over een beperkte voorraad geregenereerde of gerecyclede R22 om de continuïteit van de bestaande koelinstallaties van haar klanten te kunnen blijven garanderen

Inzetten op duurzaamheid
Om klanten te helpen bij de uitfasering van R22 heeft Cofely verschillende scenario's ontwikkeld. Continuïteit van het proces van de klant en milieuvriendelijkheid staan daarbij voorop. Zo heeft Cofely sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe koelinstallaties die duurzame, natuurlijke koudemiddelen gebruiken, zoals propaan en ammoniak en bovendien veel energiezuiniger zijn.

R22 in de ban
Sinds 2004 worden geen nieuwe koelsystemen meer geleverd waarin R22 wordt gebruikt. Daarnaast is het vanaf 1 januari van dit jaar ook niet meer toegestaan om bestaande 'R22'-installaties te vullen met nieuwe R22. Er mag alleen nog geregenereerde R22 worden toegepast voor het bijvullen van koelsystemen. Cofely Refrigeration heeft een voorraad van dit koelmiddel aangelegd ter overbrugging naar 2015. Alleen al in 2010 heeft de onderneming voor 15 miljoen euro aan orders voor de ombouw van R22 installaties uitstaan.

Risico's
Taskforce R22 wijst klanten op de mogelijkheden van alternatieve koudemiddelen, maar ook op de risico's van het te lang uitstellen van een beslissing om hun bestaande installaties die nog op R22 draaien, te vervangen. De Taskforce signaleert nu al een sterk stijgende vraag naar gespecialiseerde koudetechnici, een vraag die alleen nog zal toenemen de komende jaren. Dat kan betekenen dat er in 2015 bedrijven zijn die hun productieproces moeten stilleggen. Bovendien kan de klant een beroep doen op gegarandeerde levering van geregenereerde R22 door Cofely.

Om- of nieuwbouw
Cofely's Taskforce R22 adviseert het Nederlandse bedrijfsleven zodat ze maatregelen kunnen nemen om ook na 2015 hun installaties ongehinderd te kunnen laten doordraaien. Dat kan door installaties volledig te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven of door bestaande installaties op R22 om te bouwen waardoor ze geschikt worden voor alternatieve koudemiddelen. Per klant wordt door de taskforce bekeken hoe de situatie is. Op basis daarvan worden de nodige vervolg stappen bepaald.

###

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ
Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat ruim 77.000 medewerkers telt en een omzet van 13,6 miljard euro realiseert. In Nederland telt Cofely 7.300 medewerkers en behaalt het een omzet van 1.2 miljard euro in 2009.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 200.000 mensen in dienst en behaalde in 2009 een omzet van 79,9 miljard euro.



Ingezonden persbericht