Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AANTAL ONDERTEKENAARS CHARTER TALENT NAAR DE TOP STIJGT NAAR 134

Ruim 600.000 Nederlandse medewerkers verzekerd van een concreet en duurzaam m/v diversiteitbeleid voor meer vrouwen naar de top

Amsterdam, 27 april 2010 - Vandaag ondertekenden 26 nieuwe organisaties het Charter Talent naar de Top en committeerden zich daarmee vrijwillig, maar niet vrijblijvend aan een m/v diversiteitbeleid: een duurzaam beleid om meer vrouwen te laten doorstromen naar de top van hun organisatie. Het totaal aantal ondertekenaars van het Charter staat nu op 134. Dit aantal vertegenwoordigt een groep van meer dan 600.000 werknemers, ofwel ongeveer 8% van het totale aantal werknemers in Nederland.

De 25 nieuwe ondertekenaars zijn: de Aliantie, Altrecht GGZ, Arcadis Nederland, Connexxion, CWI, Dimence, Ebbinge & Company, Eden Hotel Group, EW Services, FOM, KB, Merck Sharpe & Dohme, Milieudienst Zuidoost-Utrecht, MKB Nederland, NMa, NWO, NWO Werkgever, Openbaar Ministerie, Provincie Noord-Brabant, Provincie Utrecht, Rijnbrink Groep, Spaarne Ziekenhuis, Verdonck, Klooster & Associates, VU Medisch Centrum, Yess International Consultants.

In een reactie laten minister Van der Hoeven en staatssecretaris Van Bijsterveldt weten dat het goed zou zijn als nog veel meer bedrijven en organisaties zich de komende jaren bij het Charter gaan aansluiten. "De ondertekenaars hebben vooruitgang geboekt het afgelopen jaar," aldus Van der Hoeven. "Dat is, zeker in het licht van de crisis, goed nieuws. Het is wel zaak om de stijgende lijn nu in versneld tempo door te zetten, zodat we de komende jaren zorgen dat substantieel meer vrouwelijk talent de weg vindt naar de top."

Staatssecretaris Van Bijsterveldt: "In de praktijk blijkt dat diversiteit echt werkt. Dat teams en bedrijven beter functioneren als er een goede balans is tussen vrouwen en mannen. Dan heb je het over minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de top en in het middenkader."

De ondertekening vond plaats op de dag dat de Commissie Monitoring Talent naar de Top de voortgangsresultaten presenteerde van de huidige Charterondertekenaars. Deze 106 organisaties nemen al concrete stappen op het gebied van diversiteit.

Directeur van Stichting Talent naar de Top, Esther Raats-Coster, is zeer verheugd dat steeds meer organisaties de keuze maken om met het Charter vrijwillig te werken aan meer m/v diversiteit: "Dit is ook de kracht van het Charter, de enige andere optie is wachten op wetgeving. En dat betekent dat organisaties niet meer zélf kunnen bepalen hoe ze werken aan diversiteitdoelstellingen en deadlines. Deze zijn dan voor hen bepaald. Het Charter werkt, omdat de doelstellingen juist vanuit organisaties zelf geformuleerd worden. Een Charterondertekening betekent niet dat organisaties het zichzelf gemakkelijk kunnen maken. De doelstellingen worden wel degelijk beoordeeld en de voortgang nauw gemonitord." Door ondertekening van het Charter verzekert de ondertekenaar zich van begeleiding bij het veranderen van het m/v diversiteitsbeleid via informatiedeling en toegang tot netwerk van de Stichting Talent naar de Top.

EINDE BERICHT