Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 27 april 2010

KB koopt papiercollectie Theo en Frans Laurentius aan

De KB, nationale bibliotheek van Nederland, voegt opnieuw een waardevolle verzameling aan haar bijzondere collecties toe. Op 28 april wordt tijdens het symposium 'De waarde van papier' de papiercollectie van Theo en Frans Laurentius aan de KB overgedragen.

Laurentius-collectie
Theo Laurentius, vermaard prentenhandelaar en onder het brede publiek bekend als deskundige uit het televisieprogramma 'Tussen Kunst en Kitsch', heeft samen met zijn zoon Frans in enkele tientallen jaren een prachtige papiercollectie opgebouwd. De verzameling bevat belangrijke stukken uit de ontwikkelingsgeschiedenis van het papiermaken en interessante objecten voor demonstraties en presentaties. Nu Theo Laurentius zich uit zijn bedrijf wil terugtrekken, zocht hij een betrouwbaar onderkomen voor zijn collectie. Dit vond hij in de KB, die graag bereid was deze waardevolle aanvulling op haar papierhistorische collectie aan te schaffen.

Papierhistorische collectie KB
De KB bezit een rijk scala aan bijzondere collecties, waaronder middeleeuwse manuscripten, incunabelen en andere oude drukken, en collecties van bijzondere materialen. Eén daarvan is de papierhistorische collectie, die bestaat uit westerse en oosterse sierpapieren, watermerkpapieren, monsterboeken van verschillende papierfabrieken en verschillende oude instrumenten die gebruikt werden voor papierbereiding. Er is ook een indrukwekkende hoeveelheid documentatie bij deze collectie aanwezig.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De KB spant zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften en haar bijzondere collecties te digitaliseren.
---


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht