Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 27 april 2010|



1. Natura 2000 en stikstof
De provincie Noord-Brabant draagt alle Brabantse Natura 2000-gebieden voor bij het ministerie van LNV voor de Rijksregeling Programmatisch Aanpak Stikstof (PAS). Al die gebieden lijden onder overbelasting met stikstof. Op provinciaal en gebiedsniveau zijn al afspraken gemaakt over reductie van de stikstofdepositie door de landbouw.

2. Floriade 2012
Gedeputeered Staten doen mee met een Brabant Paviljoen op de Floriade 2012 in Venlo, indien uit het businessplan blijkt, dat dit paviljoen haalbaar is. In het businessplan wordt uitgezocht of en op welke wijze BrabantStad, Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, de provincie en andere partners gezamenlijk kunnen deelnemen aan de Floriade. De Floriade is een drukbezochte internationale wereldtuinbouwtentoonstelling, die elke 10 jaar in Nederland gehouden wordt.

3. Instellingsbesluiten OP Zuid
In haar rol als beheersautoriteit voor het Operationeel Programma 2007-2011 (OP Zuid) hebben GS een Stuurgroep, een Deskundigencommissie en een Klankbordgroep ingesteld. Die organen fungeren als adviesorgaan van de beheersautoriteit. Daarnaast heeft GS de leden van het Comité van Toezicht vastgesteld.

4. Treasury Statuut
Het treasurystatuut geeft de kaders voor het beheer van de financiële middelen van de provincie. Naar aanleiding van de bespreking in de Rekeningcommissie zenden GS een memorie van antwoord aan Provinciale Staten.

5. Wielkopolska
De provincie Noord-Brabant heeft een langjarige band met de Poolse provincie Wielkopolska, voortgekomen uit onder andere de bevrijding van West-Brabant door Poolse legereenheden. De beide provincies wisselen kennis en ervaring uit op economisch gebied en over innovatie. De Commissaris van de Koningin is door de provincie Wielkopolska uitgenodigd voor een bezoek, dat in juni zal plaatsvinden.


6. Afwijking provinciale inkoopbeleid
In afwijking van het gangbare inkoopbeleid wordt de vorig jaar meervoudig onderhands aanbestede opdracht 'ondersteuning financieel beleid Programma Landelijk Gebied' nu verlengd tot juli 2010. Dat is nodig voor de afronding van het Midterm Review ILG en voor controles van het Comité van Toezicht ILG en de Zuidelijke Rekenkamer. Opnieuw aanbesteden is om redenen van continuïteit en kennis niet haalbaar.

7. Kredietfaciliteit Groenfonds
GS zijn akkoord gegaan met de instelling van een kredietfaciliteit voor de provincies. Daarmee kunnen provincies die geld tekort komen voor het uitvoeren van plannen in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) dat lenen bij het Groenfonds. Het geld wordt daar geput uit nog niet opgenomen ILG-gelden van andere provincies. GS willen daar alleen gebruik van maken als het gunstiger is dan onze eigen leenfaciliteiten.


---- --