Rijksmuseum van Oudheden


---

PERSBERICHT

8 april 2010

Nederlandse archeologie in het kort
Tentoonstelling 'Startpunt NL' in het Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent op 28 april a.s. de tentoonstelling 'Startpunt NL - bijzondere bodemvondsten uit Nederland'. Deze opstelling van 30 archeologische voorwerpen, met onder meer een vuurstenen dolk en een houten hamer uit de prehistorie en vrolijk versierde bierkannen uit de Middeleeuwen, vertelt in een notendop het archeologische verhaal van de Lage Landen. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 september.

'Startpunt NL' toont zowel luxe als eenvoudige gebruiksvoorwerpen, sieraden, vaatwerk en grafvondsten, die gezamenlijk zo'n 300.000 jaar Nederlandse archeologie vertegenwoordigen. Elk object heeft zijn eigen verhaal: bijvoorbeeld het prehistorische zwaard, dat als offer door zijn eigenaar in de Maas achtergelaten werd, of het middeleeuwse propje leer dat bij Delft werd gevonden en een kinderschoentje bleek te zijn. Andere blikvangers zijn de ca. 12.000 jaar oude 'steen van Linne', met de oudste tekening van Nederland, Keltische glazen armbanden, een negende-eeuws houten schrijfplankje uit Dokkum en een middeleeuwse koperen 'Hanzeschotel'.

'Startpunt NL' is te zien tijdens de grootscheepse verbouwing van de Nederlandse afdeling geheel vernieuwde opstelling wordt begin december 2010 geopend en zal 'Archeologie van Nederland' gaan heten. 'Startpunt NL' toont hier vast een klein voorproefje van. De tentoonstelling biedt bezoekers hiermee enerzijds een voorbode van wat komen gaat, en anderzijds de kans om museumstukken te bewonderen die doorgaans aan het oog van het publiek onttrokken zijn. Sommige objecten zullen ook later te zien zijn in de nieuwe afdeling, maar het merendeel is afkomstig uit de museumdepots en zal daar na afloop van de tentoonstelling weer opgeborgen worden.



Rijksmuseum van Oudheden