Ingezonden persbericht



CENTRAAL BUREAU VOOR DE RIJN- EN BINNENVAART

Rotterdam, 10 maart 2010

CBRB themabijeenkomst "Internationaal Transport van Afval per Binnenvaart" 27 april 2010

Op de openingsdag van de beurs Construction & Shipping Industry 2010 organiseert het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) een themabijeenkomst over het Internationaal Transport van Afval per Binnenvaart. De bijeenkomst vindt plaats in de Evenementenhal in Gorinchem (Franklinweg 2 - 4207 HZ Gorinchem).

De verwachting is dat het transport van afval zal toenemen. Dit creëert mogelijkheden voor de binnenvaart. Het transport van afval is echter aan regels gebonden. Het toezicht op de grens- overschrijdende afvalstromen wordt uitgeoefend door een stelsel van vergunningen, goedkeuringen, meldingen en controle, zoals in de EVOA (Europese verordening overbrenging afvalstoffen) richtlijn geregeld is. In 2004 heeft dit geresulteerd in de verplichte registratie op de VIHB-lijst (Lijst van Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars) wanneer afval vervoerd wordt.

Met de aanpassing van de EVOA richtlijn in 2007 zijn er een aantal positieve wijzigingen doorgevoerd, echter in de praktijk zijn er nog diverse `flessenhalzen' overgebleven. Het grootste knelpunt ligt bij de verschillen in implementatie van de richtlijn in de nationale wetgeving in diverse Europese landen. Andere zaken betreffen de eisen van kredietwaardigheid, vakbekwaamheid en betrouwbaarheid.

Onderzoek door EURinSpect naar diverse knelpunten in handhaving van de afvalregels in Nederland, Duitsland en in België geeft aanleiding tot advies aan de Europese Commissie. Er is vraag naar een beter afgestemd beleid alsmede interpretaties hetgeen de concurrentiepositie van het Nederlands verladend en vervoerend bedrijfsleven aanzienlijk zal verbeteren.

De themabijeenkomst is interessant voor alle partijen (vervoerders, verladers, gebruikers, handhavers enz.) en is gratis voor leden van het CBRB. Niet leden betalen 30,00.

Registratie voor deze themabijeenkomst is nodig, dit kan via de volgende link www.cbrb.nl/inschrijven.

Programma 27 april:

10.30 - 11.00 uur Ontvangst & registratie 11.00 - 11.15 uur Opening. Dhr. Ing. R. (Robert) Tieman - secretaris Veiligheid & Milieu CBRB 11.15 - 11.40 uur Wet- en regelgeving ten aanzien van het transport van afval. Dhr. Mr. M. (Marius) van Dam - Van Dam en Kruidenier advocaten 11.40 - 12.25uur Grensoverschrijdend transport van afval - Duitstalige presentatie Mw. Dr. A. (Anja) Rohen - Abfall Inform 12.25 - 12.50 uur Het bureau EURInspect heeft in opdracht van de EVO een onderzoek uitgevoerd naar de problemen die bedrijven ondervinden bij het grens-




overschrijdend transport van afval. De resultaten van het onderzoek moeten verder inzicht geven in de (on)mogelijkheden tot lastenvermindering. Mw. Mr. D. (Daniëlle) Gevers Deynoot - de Booij - beleidsmedewerker milieu EVO
12.50 -13.15 uur Conclusie ­ vragen, discussie en reacties. Mw. L.M.E. (Lijdia) de Groot ­ secretaris Nautiek en Techniek CBRB

© CBRB Rotterdam, 10 maart 2010

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht