Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Startconferentie Interreg IVC project FLOOD-WISE Internationale hoogwaterbescherming

Dinsdag 27 april komen watermanagers uit 10 Europese landen in Brussel bijeen voor de start van het internationale project FLOOD-WISE. Aan dit project nemen 15 regionale overheden deel, waaronder de Euregio Maas-Rijn, Provincie Limburg, Waterschap Roer en Overmaas en Rijkswaterstaat directie Limburg. In dit project staat grensoverschrijdende samenwerking centraal op het gebied van hoogwaterbescherming tussen overheden aan weerszijden van de grens, afkomstig uit 6 belangrijke internationale stroomgebieden (Elbe, Sava, Maas, Westelijke Bug, Somes en de Roer). De EU heeft hiervoor ruim 2 miljoen euro ter beschikking gesteld.

De grensregios hebben vaak last van grootschalige overstromingen. Grensoverschrijdende samenwerking wordt nog steeds gehinderd door verschillen in taal, cultuur, beleid en wetgeving. Rivieren kennen dergelijke administratieve grenzen uiteraard niet. Het water stroomt van boven- naar benedenstrooms gebied. En riviermaatregelen genomen aan de ene zijde van de grens hebben veelal direct hun effect aan de andere zijde. Het is daarom enorm belangrijk dat grensregios nog beter samenwerken aan hoogwaterbeheer.

Gedeputeerde Bert Kersten, verantwoordelijk voor het Limburgse waterbeleid en voorzitter van FLOOD-WISE: Misschien levert het meer rendement op als benedenstrooms gelegen regios investeren in riviermaatregelen in bovenstroomse delen van het stroomgebied. Dat zou pas echte Europese samenwerking zijn.

Het project FLOOD-WISE heeft een looptijd tot eind 2012. Gedurende die tijd werken watermanagers uit verschillende regios samen aan een duurzame integrale aanpak voor hoogwaterbescherming en doen ze kennis en ervaring op voor het uitvoeren van de nieuwe Europese Hoogwaterrichtlijn, die uiterlijk in 2015 in nieuwe waterbeheersplannen verankerd moet zijn.

26-4-2010 11:59