Ingezonden persbericht


Persbericht

26 april 2010

Voortgang wederopbouwprogramma Haïti

Apeldoorn / Gorinchem - De teller bij Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg voor de noodhulp op Haïti staat op ruim E6,5 miljoen. Het is nu de uitdaging om dit geld zo goed mogelijk te besteden, samen met de lokale bevolking.

Kort na de aardbeving hebben de partnerorganisaties van Woord en Daad hun reguliere activiteiten, onderwijs- en gezondheidsprogramma's weer opgepakt. De werkzaamheden van zowel Parole et Action als van AMG-Haïti staan echter vooral in het teken van samenwerking met de getroffen Haïtianen in de wederopbouw van het land. Daarbij werden ze ondersteund door drie Short Term Workers van ZOA die voor een periode van enkele weken tot enkele maanden werden uitgezonden.

De eerste drie maanden
Vrijwel direct na de ramp verenigden de meeste hulporganisaties zich in clusterverbanden, op initiatief van de Verenigde Naties. Daardoor kon de directe hulpverlening meteen van start gaan. Partnerorganisatie Parole et Action kreeg de wijk Delmas in Port-au-Prince toegewezen. De partnerorganisatie AMG werkt al sinds jaar en dag in de wijk Bel-Air en richtte zich vooral op medische hulp die werd gegeven in een school naast de ernstig beschadigde kliniek.

ZOA werkt via de Canadese partnerorganisatie CRWRC (Christian Reformed World Relief Committee) in het gebied rond de stad Léogane, nabij het epicentrum van de aardbeving. Een vierde uitgezonden Short Term Worker - specialist water, sanitatie en constructie - is hier sinds begin februari ingezet. De eerste maanden zijn veel tentzeilen en non-food items (bijvoorbeeld dekens en pannen) gedistribueerd en zijn waterpunten hersteld.

Programma voor de komende 6-12 maanden
Parole et Action blijft actief in de Delmaswijk. De directe doelgroep bestrijkt 25.000 mensen, maar indirect zullen er 100.000 worden bereikt. Wijkbewoners zullen worden ingezet om puin te ruimen en ernstig beschadigde scholen verder te slopen. Voor het komende jaar heeft Woord en Daad, samen met de partners een wederopbouwprogramma opgezet, bestaande uit vijf onderdelen
1. Puinruimen (35 scholen)

2. Opstart van onderwijs (20 scholen)

3. Medische zorg (één grote, mobiele kliniek)

4. Herbouw scholen (10 scholen)

5. Huizenbouw (1.000 huizen)
Daarnaast is oog voor de situatie in een aantal tentenkampen binnen het gebied van de partnerorganisaties en zal onze partner CRECH zich inzetten voor traumacounseling en psychosociale begeleiding van 3.000 kinderen.

Deze maand hoopt noodhulpmanager Jaap Noordzij de taken van de Short Term Workers over te nemen voor een langere periode. Na een jaar zal een vervolgprogramma opgezet worden, afhankelijk van de omstandigheden.

ZOA blijft samen met CRWRC actief in het gebied rondom Léogane. Inmiddels is van drie dorpen geïnventariseerd welke huizen beschadigd zijn en welke noden er zijn. Zo'n 20.000 mensen zullen hulp ontvangen gericht op voedselvoorziening, water en sanitatie en onderdak dat zowel aardbevings- als orkaanbestendig is. Extra aandacht wordt besteed aan de kwetsbaarste gezinnen - alleenstaande moeders, gehandicapten, bejaarden.

Adoptiekinderen
Alle sponsors van een adoptiekind uit Haïti zijn inmiddels geïnformeerd over de situatie van hun kind. Van de 5.680 kinderen zijn er 6 overleden; van 97 kinderen missen we informatie omdat zij waarschijnlijk, met hun ouders, naar het platteland zijn vertrokken.

Meer informatie is te vinden op de website www.samenvoorhaiti.nl.

De fondsenwervende actie door middel van advertenties wordt eind april afgesloten.

***EINDE PERSBERICHT***