Ingezonden persbericht


TF selecteert 10 beste voorstellingen van dit seizoen

Persbericht Amsterdam, 27 april 2010

NEDERLANDS THEATER FESTIVAL SELECTEERT BESTE VOORSTELLINGEN VAN DIT SEIZOEN

De jury van het Nederlands Theater Festival bezocht dit seizoen meer dan 200 theatervoorstellingen. Juryvoorzitter Adelheid Roosen maakt zaterdag 15 mei de Officiële Juryselectie 2010 van de tien beste voorstellingen bekend. Zij doet dat live in de uitzending van Avro Opium Radio, zaterdag 15 mei, om 17.15. De 10 geselecteerde voorstellingen zijn voor iedereen nog één keer te zien op het Nederlands Theater Festival van 2 t/m 12 september in Amsterdam.

Naast de selectie van het beste uit Nederland en Vlaanderen vertoont het festival ook de Avro Toneel Publieksprijs, de Gouden Krekel (jeugdtheater) en de selectie van de Wijkjury. De belangrijkste voorstellingen worden Engels boventiteld.

Het festival luidt het nieuwe theaterseizoen in met 60 binnen- en buitenlandse voorstellingen van jonge makers. Deze voorstellingen vormen het Amsterdam Fringe Festival, dat binnen de rafelranden van het festival plaatsvindt. Verder zijn er masterclasses; regisseursbattles, talkshows; rondleidingen; feestjes en een verdiepingsprogramma voor professionals. Het Nederlands Theater Festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater, waar de grote toneelprijzen worden uitgereikt.

De vakjury van het Nederlands Theater Festival 2009 - 2010 bestaat uit Adelheid Roosen (juryvoorzitter, theatermaker), Steven Peters (dramaturg), Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek Den Bosch), Oscar Wibaut (directeur Koninklijke Schouwburg Den Haag), Clara van den Broek (auteur, recensent, actrice) en Els Steegmans (directeur Schrijverspodium).

De Wijkjury is een project van Adelheid Roosen, Dirkje Houtman en Michelle van Aggelen. Deze jury, bestaande uit twaalf vrouwen met verschillende culturele achtergrond en wonend in diverse Amsterdamse wijken, bezocht 22 theatervoorstellingen. Uit de selectie van de Wijkjury wordt één voorstelling in het festival opgenomen.

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats in Amsterdam, van 2 t/m 12 september 2010. Online kaartverkoop start 14 juni. Meer informatie staat op www.tf.nl.

De bekendmaking van de selectie is direct na de uitzending van Avro Opium Radio op 15 mei te lezen op www.tf.nl.

---------