'Als een kind steelt ga je ook niet naar de politie' Top Jezuïeten bekent doofpot seksueel misbruik

HILVERSUM - De leiding van de Jezuïeten geeft toe jarenlang op de hoogte te zijn geweest van misbruik door één van hun paters van het prestigieuze Canisius College. Ze zagen echter geen aanleiding om in te grijpen. Dit blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma EénVandaag. De leiding van de katholieke kerkorde heeft na een melding over seksueel misbruik ouders zelfs afgeraden om aangifte bij de politie te doen. Ook blijkt er geen intern onderzoek te zijn gedaan naar de desbetreffende pater Sanders, die tientallen jongens heeft misbruikt.

In EénVandaag zegt de ex-rector van het Canisius College en voormalig Provinciaal overste van de orde van Jezuïeten, pater Jan van Deenen S.J: " Als een kind steelt van je dan ga je ook niet naar de politie." Van Deenen reageert hiermee op het verhaal van een ouder in EénVandaag. Deze vader heeft in 1988 bij de orde melding gedaan van de verkrachting van zijn twee zonen door pater Jan Sanders. Hij werd direct daarna door de paters verzocht geen aangifte te doen om verder leed te voorkomen.

De huidig Provinciaal van de orde Jan van Bentvelzen S.J., laat per brief weten : "Er zijn geen disciplinaire maatregelen genomen tegen Jan Sanders. Hij heeft zijn werk ter plaatse voortgezet onder toezicht van de plaatselijke overste..." "... Het is mij bekend dat Jan Sanders actief is gebleven voor een weeshuis in Chili…”

De inmiddels overleden pater Jan Sanders werkte in de 60er, 70er 80er jaren op het Canisius College als vertrouwenspersoon voor de leerlingen. Hij richtte de Zeeverkenners op, de zeilclub van het Canisius, en organiseerde veel vakanties en zomerkampen met leerlingen. In een eerdere uitzending van EénVandaag vertelde een oud leerling en slachtoffer van pater Sanders, Mark Klabbers, dat hij in 2001 is afgekocht door de orde van de Jezuiten. De orde ontkent dat het om zwijggeld gaat.

Sanders ging volgens verschillende getuigen met alle jongens een speciale seksuele relatie aan en had een neus voor hun zwakke plekken en thuissituaties. Hij was geliefd bij veel ouders en verzorgde vaak ook huwelijken en begrafenissen. Het Canisius College van de orde der jezuïeten was een vooraanstaande katholieke jongenskostschool in Nijmegen. Er hebben in totaal ongeveer 55.000 jongens hun middelbare school gevolgd. Daaronder waren onder meer ex-premier Ruud Lubbers en D66-voorman Hans van Mierlo.

NOOT VOOR DE REDACTIE,