Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
27 april 2010 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 20 april 2010 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. STINAF-regeling succesvol:
Friese ondernemers toerisme investeren in kwaliteit Gedeputeerde Staten hebben besloten het budget voor de Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Fryslân (STINAF) voor 2009 extra te verhogen tot 4,3 miljoen euro. Het subsidieplafond voor 2010 wordt vastgesteld op 1,25 miljoen euro. Vanaf 1 juni 2010 kunnen ondernemers in de toeristische en recreatieve sector weer een aanvraag indienen voor deze provinciale stimuleringsregeling.
Persbericht beschikbaar


2. Subsidie voor bewegend zandbed
Het bedrijf Brightwork BV uit Sneek gaat een zuiveringsinstallatie voor afvalwater bouwen op basis van nieuwe technieken. Het meest innovatieve aan de installatie is de combinatie van filtratietechniek (een bewegend zandbed) met snaartechnologie, die ervoor zorgt dat toevoer van zuurstof de bacteriepopulatie beïnvloedt. Daardoor verloopt de zuivering sneller en met minder ruimtegebruik. De totale kosten van het project bedragen 785.000, waarvan de provincie 175.000 bijdraagt als cofinanciering van hetzelfde bedrag uit de subsidieregeling Pieken in de Delta. Brightwork BV heeft voor dit project een consortium opgericht dat bestaat uit meerdere bedrijven, Van Hall Larenstein en een eerste afnemer van het product.


3. Voorstellen Fries Jeugd Parlement
Op 12 maart heeft het Fries Jeugd Parlement vier voorstellen goedgekeurd en ingestemd met een initiatiefvoorstel om het FJP te behouden. Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met de besluiten van het FJP en de daarvoor benodigde financiën van 1165,- euro beschikbaar gesteld. De goedgekeurde voorstellen zijn "Ook Fryslân fietst", "Ik zoek een gastgezin", WeBuddy" en "Friesland verlicht".


4. Zwemwaterlocaties 2010
Gedeputeerde Staten hebben de lijst met zwemwaterlocaties voor 2010 definitief vastgesteld. De volledige lijst is te vinden op de website van provincie Fryslân.


5. Natuurbeheerplan 2011 ligt met ingang van 3 mei ter inzage In het natuurbeheerplan 2011 zijn de gebieden aangewezen waar men in Fryslân een subsidie kan krijgen voor het beheer van natuur, agrarische natuur en landschapselementen. Het ontwerp natuurbeheerplan 2011 ligt met ingang van 3 mei tot en met 13 juni 2010 ter inzage in het Provinsjehûs, in alle gemeentehuizen en bij de Dienst Landelijk Gebied. Persbericht beschikbaar

PERSBERICHT

Nummer: 111 JA
Datum: 27 april 2010

STINAF-regeling succesvol:
Friese ondernemers toerisme investeren in kwaliteit

Gedeputeerde Staten hebben besloten het budget voor de Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Fryslân (STINAF) voor 2009 extra te verhogen tot 4,3 miljoen euro. Het sub- sidieplafond voor 2010 wordt vastgesteld op 1,25 miljoen euro. Het subsidieplafond voor 2010 zal per 1 juni 2010 worden gepubliceerd. Vanaf dat tijdstip kunnen onder- nemers in de toeristische en recreatieve sector weer een aanvraag indienen voor deze provinciale stimuleringsregeling.

In 2009 hebben 83 ondernemers in een aanvraag ingediend voor de STINAF-regeling. Bin- nen een zeer kort tijdsbestek, oversteeg het totaal van de aanvragen het subsidieplafond dat voor 2009 beschikbaar was. Om de gewenste investeringsimpuls door te kunnen zetten, hebben Gedeputeerde Staten besloten om het plafond voor 2009 verder op te hogen.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (www.snn.eu), die de regeling voor de provincie uitvoert, daarnaast kan informatie worden aangevraagd bij de verschillende projectbureaus van Afdeling Plattelandsprojecten (www.plattelandsprojecten.nl). Deze subsidieregeling is mede mogelijk gemaakt met behulp van OP-EFRO subsidie en het Ministerie van Economische Zaken.

PERSBERICHT

Nummer: 113 KV
Datum: 27 april 2010

Natuurbeheerplan 2011 ligt met ingang van 3 mei ter inzage

In het natuurbeheerplan 2011 zijn de gebieden aangewezen waar men in Fryslân een subsidie kan krijgen voor het beheer van natuur, agrarische natuur en landschapselementen. Het ontwerp natuurbeheerplan 2011 ligt met ingang van 3 mei tot en met 13 juni 2010 ter inzage in het Provinsjehûs, in alle gemeentehuizen en bij de Dienst Landelijk Gebied.

Op 1 januari 2010 is het nieuwe provinciaal subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer (SNL) ingegaan. Uitgangspunt van het SNL is en blijft dat beheer van natuur, agrarische natuur en landschap bijdraagt aan de natuurkwaliteit in Fryslân. Dit subsidiestelsel vervangt het Programma Beheer. In het kader van SNL hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân het ontwerp natuurbeheerplan 2011 vastgesteld.

Voor de aangewezen gebieden is in het natuurbeheerplan aangegeven wat de natuurambitie is voor de langere termijn en welk beheertype daarbij van toepassing is. Dat beheertype is bepalend voor de invulling van de beheerwerkzaamheden binnen het gebied. Voor natuurbeheer is in het nieuwe beheerplan per perceel één beheertype aangegeven. Dat betekent dat, meer dan in het verleden, de provincie Fryslân gaat sturen op de invulling van het beheer binnen een bepaald gebied. In sommige gevallen is het wenselijk om door middel van inrichtingsmaatregelen de natuurontwikkeling een kwaliteitsimpuls te geven. In een dergelijk geval is hiervoor subsidie beschikbaar. Voor agrarisch natuurbeheer en landschapselementen zijn per perceel meerdere beheertypen mogelijk.

De beheertypen zijn te bekijken op een digitale kaart. Door in deze kaart op een perceel te klikken kan men inzien voor welk beheertype men met ingang van 2011 beheersubsidie kan aanvragen (beheertypenkaart) én welk beheer de provincie op langere termijn wenselijk acht (ambitiekaart).

Belanghebbenden kunnen gedurende eerdergenoemde periode een zienswijze indienen op de inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van het natuurbeheerplan 2009 en wijzigingen van de beheertypenkaart en de ambitiekaart. De inspraakreacties worden gebundeld en beoordeeld in een reactienota. Op basis van de reactienota stellen Gedeputeerde Staten het natuurbeheerplan 2011 vast.

Met ingang van 3 mei is het concept natuurbeheerplan 2011 te downloaden op www.fryslan.nl/natuurbeheerplan2011

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 ­ 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.