IKON

P E R S B E R I C H T

Publieke Omroep negeert duizenden steunbetuigingen uit het hele land

Doek valt voor Radio 1-programma 'De Andere Wereld'

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep (NPO) heeft vandaag aan de IKON meegedeeld dat het goed scorende IKON-programma De Andere Wereld per 1 september a.s. van Radio 1 wordt afgehaald. In een toelichting liet de Raad weten dat het niet aan de kwaliteit van het programma ligt, maar dat het systeem deze beslissing noodzakelijk maakt. Hiermee negeert de Raad van Bestuur van de NPO duizenden steunbetuigingen van luisteraars om het programma op Radio 1 te houden. Van buschauffeur tot hoogleraar, van huisvrouw tot artiest heeft zich de afgelopen dagen hard gemaakt om het programma op de zender te houden.

Directeur Martin Froberg van de IKON is verbijsterd. "Een programma dat als één van de weinige radioprogramma's nog aan eigen buitenlandverslaggeving doet, wordt op deze wijze 'gekilled'. Het systeem lijkt belangrijker te zijn dan de luisteraars". Op het forum van de site van De Andere Wereld is te lezen hoe belangrijk het programma op de zondagochtend voor luisteraars is. Zo schrijft een luisteraar: "Blijf dus af van dat ene unieke uurtje gewetensradio dat een onevenredig deel van de pluriformiteit van de Nederlandse radio vormt". Een andere luisteraar meent: "Als men doorgaat om op deze wijze de Publieke omroep uit te kleden, is er straks inderdaad nog maar één zender nodig. Lang leve het nihilisme en de vervlakking".

De Raad van Bestuur heeft aangegeven dat het programma wel op Radio 5 mag worden uitgezonden. Deze zender heeft echter geen FM-frequentie, maar een veel slechter beluisterde AM-frequentie. Fröberg: "Wie luistert er tegenwoordig nog via de AM? De meeste autoradio's hebben niet eens meer een AM-band. Internationaal wordt de AM-band ook niet meer serieus genomen, omdat luisteraars gewend zijn aan het kwalitatief veel betere geluid op de FM. Van de 200.000 luisteraars die het programma nu wekelijks bereikt, zullen minder dan 20.000 overblijven. Fröberg: "Langs de Lijn wordt toch ook niet uitgezonden via AM? Dat is niet voor niks".

De IKON zal in beroep gaan tegen de beslissing van de Raad van Bestuur. Fröberg is bang dat het college dat de zaak dan zal onderzoeken, vooral naar de gevolgde procedures kijkt. Fröberg: "Dat is op zich goed, want procedureel is er ook nogal wat af te dingen op de beslissing die is genomen, maar eigenlijk zou het om de inhoud moeten gaan. Willen wij een goed scorend journalistiek programma, dat als geen ander voor diversiteit zorgt, van de zender halen? Daar moet het om gaan! Wat blijft er in de praktijk over van de prachtige woorden in de beleidsnotities van de NPO? Daarin staat te lezen dat Radio 1 journalistieker moet worden, met een diverser en kruidiger geluid. Het van de zender afhalen van De Andere Wereld bewijst het tegenovergestelde."

De IKON wordt door de uitspraak van de Raad van Bestuur van de NPO buitenproportioneel schade berokkend. Door de beslissing komen er vijf banen van uitstekende radiojournalisten op de tocht te staan. " Als het programma niet goed had gescoord had ik meer vrede gehad met het besluit. Dan hadden we het zelf maar beter moeten doen. Maar dat is niet het geval. Het programma voldoet ver boven gemiddeld aan het gewenste Radio 1-profiel. Op deze manier ga je bepaald niet efficiënt en doelmatig met publieke middelen om. Dat is niet meer uit te leggen aan de luisteraars", aldus Martin Fröberg.

Hilversum, 27 april 2010




IKON