Ingezonden persbericht


Europees Parlement keurt vleeslijm af

BRUSSEL, 27 april - Vandaag heeft de milieucommissie van het Europees Parlement een stokje gestoken voor de komst van thrombin. De functie van thrombin is het aan elkaar plakken van kleinere stukjes vlees om het te kunnen verkopen als een volwaardig stukje biefstuk of entrecote. De Europese Commissie had voorgesteld om de vleeslijm toe te staan als zogenaamd voedseladditief. Dit mag alleen als het voedseladditief niet leidt tot consumentenmisleiding en duidelijke voordelen biedt aan consumenten.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout: "Het toestaan van deze vleeslijm zou misleiding zijn van consumenten die verwachten een écht biefstukje te kopen. Het is een manier om meer geld te halen uit een koe of varken, ten koste van consumenten die niet doorhebben dat ze aan- elkaar-geplakte-koe hebben gekocht in plaats van een volwaardig stuk vlees. Zolang niet duidelijk op het label staat aangegeven dat consumenten plakvlees kopen, zijn wij tegen."

Het voorstel om de vleeslijm op de Europese markt te verbieden werd gesteund door de Europese Groenen, maar afgewezen door de Christen-Democraten.

Europarlementariër Eickhout: "De Christen-Democraten vinden het geen consumentenbedrog omdat er ´thrombin´ op het voedingsetiket zou komen te staan. Alsof consumenten weten dat ze hiermee plakvlees kopen! Wij vinden dat duidelijk moet worden gemaakt dat consumenten hiermee imitatie-biefstuk kopen."

Volgende maand zal het voorstel plenair behandeld worden.