Ingezonden persbericht


Met een 'Sol LeWitt' onder de arm naar huis


1e kopie FREE SOL LEWITT door SUPERFLEX verlaat museum

Vorige week liep een bezoeker met een 'Sol LeWitt' onder haar arm het museum uit... niet met het echte kunstwerk van Sol LeWitt uiteraard, maar met een nauwelijks te onderscheiden kopie genaamd FREE SOL LEWITT door SUPERFLEX. Mevrouw Bettina Lelieveld uit Krimpen aan de IJssel was de eerste die haar replica op kon halen in het Van Abbemuseum. Zij had tijdens een bezoek aan het museum op 11 april het deelnameformulier ingevuld om kans te maken een kopie van het werk Untitled (Wall Structure) (1972) van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt in haar bezit te krijgen. Het verspreiden van kopieën van dit werk is onderdeel van het project FREE SOL LEWITT van het Deense kunstenaarscollectief SUPERFLEX. Met dit project wil SUPERFLEX op speelse wijze het werk van LeWitt zijn 'vrijheid' teruggeven en de discussie aangaan over het publieke eigendom van kunstwerken, de beperkingen opgelegd door copyright en artistieke vrijheid. De belangstelling voor een FREE SOL LEWITT replica is groot; het Van Abbemuseum heeft sinds de opening van het project op 10 april al een paar honderd ingevulde formulieren in ontvangst genomen. FREE SOL LEWITT loopt nog tot begin september en het museum verwacht dat er ongeveer 1 a 2 replica's per week gemaakt worden.

Artistieke vrijheid versus economische belangen
FREE SOL LEWITT is een nieuwe installatie die SUPERFLEX speciaal voor de tentoonstelling Tussen Minimalismen ontwikkelde. SUPERFLEX vraagt zich af wat de positie is van het museum in ons huidig informatietijdperk waar de mogelijkheden om informatie te delen en uit te wisselen beperkt worden door economische belangen die
beschermd worden door het copyright. Het museum
wordt soms bestempeld als een gevangenis waarin het kunstwerk als een misdadiger is 'opgesloten'. Een
museum heeft tot taak ons culturele gedachtegoed te verzamelen en toegankelijk te maken om zo kritische reflectie mogelijk te maken. Op die manier kunnen frisse invalshoeken gepresenteerd worden en worden nieuwe ontwikkelingen op cultureel en maatschappelijk gebied mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd kan copyright
wetgeving het soms onmogelijk maken voor het museum om zijn taak te volbrengen. Net als in de huidige
maatschappelijke discussies rondom het illegaal
kopiëren van muziek, films en afbeeldingen, stelt
SUPERPLEX in FREE SOL LEWITT zaken aan de orde als auteurschap, copyright en eigendom van cultuur.
Wanneer een museum zich inzet voor de artistieke
vrijheid in de publieke ruimte, dan moet het de regels en wetten die deze vrijheid beperken ter discussie stellen. Het museum uit met de FREE SOL LEWITT replica. Foto: Bram Saeys Seminar Who owns the artwork?
Op 14 mei vindt het seminar Who Owns the Artwork ? (Engels gesproken) plaats in het Van Abbemuseum. In het seminar worden thema's rond auteurschap, copyright en het bezitten van kunstwerken door publieke instellingen onderzocht en ter discussie gesteld.
Conservatoren
SUPERFLEX, Daniel McClean en Christiane Berndes
De FREE SOL LEWITT replica op transport. Foto: Bram Saeys Sponsoren
FREE SOL LEWITT is onderdeel van Play Van Abbe. Play van Abbe is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Mondriaan Stichting, BankGiro Loterij, Provincie Noord- Brabant, VSBfonds en SNS REAAL Fonds.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Vragen op het gebied van kunst en samenleving stelt het museum op een experimentele manier aan de orde. Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang, en we prikkelen onszelf en bezoekers om over onderwerpen na te denken. Bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel 'geheugen', of over het museum als publieke ruimte. Door internationale samenwerking en uitwisseling is het Van Abbemuseum bovendien een plaats waar creatieve kruisbestuiving plaatsvindt. Een bron van verwondering, inspiratie en verbeelding.

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
Eindhoven
Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur / Donderdag 11.00-17.00 uur Op donderdagen is het museum geopend tot 21.00 uur en is de toegang gratis vanaf 17.00 uur.

Toegang
Volwassenen: ¤ 9,00
Groepen van 10 of meer, 65 plussers: ¤ 6,50
Studenten, CJP houders: ¤ 4
donderdagavond van 17.00-21.00: gratis toegang (t/m 31/12/10)