Gemeente Lochem


Gemeente Lochem heeft een cultuurmakelaar

Gerthe Lamers is sinds 31 maart 2010 door de gemeente Lochem ingezet als "cultuurmakelaar". Dit is een gloednieuwe functie binnen de gemeente. Het is een experiment dat maximaal drie jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen. Wij stellen u Gerthe graag even voor. Zij legt uit wat haar taak is als cultuurmakelaar en wat zij wil bereiken.

Een cultuurmakelaar?
Gerthe legt uit: "Een cultuurmakelaar ondersteunt de amateurkunst in de gemeente. Het kan gaan om toneelverenigingen, zangkoren, harmonieorkesten enz... Vaak kunnen amateurverenigingen niet op hun eentje bereiken wat ze samen wel kunnen bereiken. Amateurkunstenaars kunnen zich meer laten zien als ze hun krachten bundelen. En bovendien: kunst zorgt voor verbondenheid.”

Locaal servicepunt voor amateurkunst
Gerthe is enthousiast over haar nieuwe functie: "Ik ga eerst bekijken welke kunstverenigingen er allemaal zijn in de gemeente Lochem en waar hun vragen liggen. Een belangrijk onderdeel van mijn taak is informeren, advies geven en helpen met onderlinge informatie-uitwisseling. Ik moet ervoor zorgen dat mensen mij en elkaar weten te vinden. Dat kan gaan over repetitieruimten, adressen, mogelijkheden voor gezamenlijke optredens, enz. Daarnaast kan ik activiteiten helpen opzetten. Is er een tekort aan dirigenten, dan kan ik bijvoorbeeld een dirigentencursus organiseren. Of een dag van de amateurkunst voor de hele gemeente. De cultuurmakelaar is het locale servicepunt voor de amateurkunst."

Eén aanspreekpunt
Gerthe is geen nieuwkomer op cultureel gebied. Zij is al jaren actief in het culturele leven van Lochem. "Ongeveer anderhalf jaar geleden bleek tijdens een bijeenkomst over cultureel beleid dat er veel leven in de amateurkunstwereld is, maar men weet elkaar niet te vinden. Verenigingen kampen vaak met dezelfde problemen. Er is behoefte aan één aanspreekpunt. Vandaar komt het idee van een cultuurmakelaar."

Communicatie
De functie van cultuurmakelaar is nieuw. Hoe gaat Gerthe zich dan bekendmaken? "Vooral via de krant en de website van de gemeente wil ik me bekend maken. Ook heb ik een adressenlijst van amateurkunstverenigingen die ikzelf zal aanschrijven om me voor te stellen en uit te leggen wat ik voor hen kan betekenen."