Universiteit Leiden

Promoveren op afstand door aswolk

De aswolk raakte ook de Universiteit Leiden, in elk geval overdrachtelijk: deze week vonden drie promoties-op-afstand plaats. Het was behelpen maar het kon. 'Het was een noodmaatregel', zegt drs. Marianne Wanders, secretaris van het College voor Promoties. 'En dat blijft zo.'

Verbinding okay

De locatie is niet te vergelijken met de Senaatskamer of het Groot Auditorium in het Academiegebouw. De Kikkerzaal van Plexus is al niet groot maar wordt ook nog eens gedomineerd door een enorme vergadertafel; een andere zaal is vandaag niet beschikbaar. Eén muur is groen gesausd, de stoelen zijn geel. Aan de muur hangt op 22 april een royaal beeldscherm waarop promovendus drs. Rebecca Ong al te zien is, gezeten achter een tafel: de verbinding met Hongkong is in orde.

In twee delen

Ong promoveert bij prof.dr. Jaap van den Herik (Rechtsgeleerdheid) op Mobile Communication and The Protection of Children. De promotiecommissie is in vol ornaat over het Rapenburg komen aanwandelen, uiteraard met de pedel voorop. In twee groepjes komen de in toga gestoken heren-en-twee-dames met de kleine lift naar de tweede verdieping. Het contrast met de industriële stijl van Plexus kan niet groter zijn. De promovendus staat op als de commissie wat rommelig binnentreedt in de Kikkerzaal.

Andere tijden

Wanders vertelt dat het plechtige ritueel als normaal, precies volgens protocol, verloopt, zij het onder ongewone omstandigheden. De pedel komt dus gewoon na drie kwartier binnen en roept 'Hora est', hoewel hij zich beetje om de deur van het volle vertrek heen moet wurmen. Ook wordt voor de promoties de lokale Leidse tijd aangehouden, al betekent dat voor degene aan de andere kant van de webcam dat die om middernacht, of om half 7 's ochtends aan de promotieplechtigheid begint. 'Maar de promovendi blijken vooral blij dat het door kan gaan', zegt Wanders.

Geen staande praktijk

Wanders kreeg op maandagochtend het telefoontje dat een Australische promovendus dinsdag niet ging redden. Navraag leerde dat zich ook in andere gevallen problemen aandienden. In één geval zat zowel de promotor als de promovendus vast in het buitenland. In geval van dergelijke calamiteiten staan twee wegen open: de promotie uitstellen of op videoconferencing aansturen. Het Leidse College van Bestuur heeft, in tegenstelling tot andere universiteiten en mede vanwege de volle promotie-agenda, voor de laatste optie gekozen. 'Dit is en blijft een noodmaatregel', zegt Wanders. 'Het is dus niet de bedoeling dat promoties via videoconferencing staande praktijk worden.'

Eerder vertoond

Het kunstje is bij de Universiteit Leiden overigens al eerder vertoond: op 12 maart 2008 promoveerde de Isaeli Ephraim Lansky terwijl hij in een studio in Haifa zat, en de commissie hier, in Studentencentrum Plexus. Dat biedt de faciliteit videoconferencing, een techniek die ook voor minder plechtige aangelegenheden kan worden ingezet. Voor ene gewone vergadering, bijvoorbeeld.

Volgende week zijn de promotieperikelen naar verwachting voorbij. Mits de Katla zich koest houdt.