Radboud Universiteit Nijmegen


Geweten onder schot: militaire deugden in de praktijk

Datum bericht: 27 april 2010

Een militair is tegenwoordig niet alleen een krijger, maar oefent steeds vaker ook diplomatieke taken uit en werkt aan stabilisatie en wederopbouw. In het boek Geweten onder schot gaat Désirée Verweij, hoogleraar Normatieve en beleidsmatige aspecten van multilaterale vredesoperaties aan de Radboud Universiteit Nijmegen, na wat deze ingewikkelder wordende praktijk betekent voor klassieke militaire deugden als moed, gehoorzaamheid en kameraadschap.

Militairen aan het woord
Geweten onder schot is een verhaal van theorie én praktijk: Verweij, tevens hoogleraar militaire ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie, sprak voor haar boek ook uitgebreid met verschillende militairen. Weergaven van deze gesprekken zijn na ieder hoofdstuk in het boek opgenomen. Uit deze verhalen blijkt in hoeverre deze militairen zich herkennen in de visie van Verweij. Komt hun praktijk overeen met de ethische theorie of is deze toch weerbarstiger? Door deze verbinding geeft het boek op soms ontroerende wijze inzicht in een bijzonder beroep.

Over de auteur
Prof. dr. D.E.M. (Désirée) Verweij (1955) doet onderzoek naar de ethiek van de militaire praktijk. Zij publiceerde eerder over militaire deugden, morele professionalisering en 'nieuwe oorlogen'.

Geweten onder schot werd afgelopen vrijdag 23 april in Breda gepresenteerd aan de commandant van de Nederlandse Defensie Academie, generaal-majoor mr. Siem van Groningen. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Boom, Amsterdam.