Experts waarschuwen voor slordigheden bij het wissen van data


AMSTERDAM, 20100502 -- Harde schijven die via het internet verkocht worden, staan vaak nog vol met bedrijfsgevoelige informatie of andere vertrouwelijke gegevens. Wat moet je om te zorgen dat een harde schijf echt gewist is? De poging om datadragers te vernietigen met een hamer is net zo nutteloos als er overheen rijden met een auto of hem in het water of in de oven leggen. Specialisten zoals die van Attingo zijn ook dan nog steeds in staat de opgeslagen gegevens uit te lezen.

Harde schijven die via het internet verkocht worden, staat vaak nog vol met bedrijfsgevoelige informatie of andere vertrouwelijke gegevens. Met het hergebruik van harde schijven is uiteraard niets mis. Wel zouden bedrijven en organisaties die hun harde schijven (via internet) verkopen er goed op moeten letten dat daarmee geen gevoelige informatie in verkeerde handen komt.

Zo werden er onlangs van een gezondheidsorganisatie tal van patiëntgegevens, foto's van ongevallen en brieven van advocaten van een ziekenhuis gevonden. Op een andere harde schijf werden documenten aangetroffen over de aanvraag van verblijfsvergunningen voor asielzoekers en alle correspondentie hierover. Medio april werd bekend dat zeer vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in het Arnhemse huis van bewaring als 'huisvuil' op straat terecht was
gekomen.

Slachtoffer van misvattingen
Hoe onzorgvuldige sommige organisaties met vertrouwelijke gegevens omgaan, kwam onlangs weer aan het licht toen Attingo, specialist op het gebied van datarecovery, op Ebay een aantal reserveschijven kocht. "Veel bedrijven worden het slachtoffer van de misvatting dat een harde schijf na het formatteren of het overschrijven van gegevens geen informatie meer bevat. Een misvatting. Deze gegevens zijn zelfs door een hobbytechneut op relatief eenvoudige wijze terug te halen", zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo in Nederland. Zelfs met de meeste commerciële software voor het wissen van data blijkt dat men meer belooft dan waargemaakt wordt.

"Er zal zeker sprake zijn van afpersing."
Brans sluit niet uit dat een kleine criminele scène voor `zakelijke doeleinden' harde schijven opkoopt in de hoop daarop gevoelige informatie te vinden waarmee bedrijven gechanteerd kunnen worden. "Er zal zeker sprake zijn van afpersing."

De vraag is natuurlijk wat je moet doen om te zorgen dat een harde schijf echt gewist is. De poging om datadragers te vernietigen met een hamer is net zo nutteloos als er overheen rijden met een auto of hem in het water of in de oven leggen. Specialisten zoals die van Attingo zijn ook dan nog steeds in staat de opgeslagen gegevens uit te lezen.

Om te bemoeilijken dat data van een verkochte of gestolen harde schijf toch nog gelezen kan worden, is versleutelen een goede manier. Bedrijven die zeker willen zijn dat hun gegevens niet op straat komen te liggen, zouden er goed aan doen te zorgen dat de harddisk niet buiten het pand kan komen. Een andere mogelijkheid is om de data te laten wissen door een daartoe kundig en gespecialiseerd bedrijf die na het wissen een certificering afgeven. "Er kan ook gekozen voor het gebruiken van speciale apparatuur waarmee de schijf eerst wordt gedemagnetiseerd, daarna verhit, om vervolgens in een shredder fijn gemaald te worden", aldus Brans.

Attingo Datarecovery
Attingo Datarecovery is een toonaangevend bedrijf op het gebied van dataherstel. Het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf is in 1994 opgericht door Nicolas Ehrschwendner en maakte sindsdien een sterke groei door. Op dit moment zijn er 20 mensen werkzaam voor Attingo.
Data Recovery behelst de reconstructie van data die door wissen, formattering, een technisch mankement, manipulatie, sabotage of natuurrampen als overstroming en brand bedreigd worden.
Attingo redt data van zowel complexe RAID-systemen of servers tot (externe) harde schijven of USB-Sticks. De onderneming heeft daartoe de beschikking over drie eigen hypermoderne clean room laboratoria in Wenen, Hamburg en Nieuw Vennep en beschikt over experts met jarenlange ervaring in de datarecovery. Niet voor niets is de slogan van Attingo "We try harder" met een succespercentage van om en nabij de 90 procent opgeloste cases.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robbert Brans, directeur van
Attingo Datarecovery in Nederland.
Telefoon: 0252- 621 625
E-mail: info.nl@attingo.com
Fotomateriaal voor publicatiedoeleinden is te vinden op:
www.attingo.com/nl/