Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

27 april 2010, Utrecht

------

Geen cao-akkoord voor houtverwerkende industrie

"Werkgevers hebben weinig over voor vakmensen"

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de houtverwerkende industrie zijn vandaag teleurstellend geëindigd. "Helaas, geen cao-akkoord", zegt onderhandelaar Lex Raadgever van CNV Vakmensen. "De werkgevers denken dat ze voor een habbekrats een nieuwe cao af kunnen sluiten. Dat hebben ze dan mis. we geven ze nog één kans, en daarna kunnen ze rekenen op acties."

De cao voor de houtverwerkende industrie geldt voor 4.500 werknemers. De huidige cao loopt op 1 mei af, maar de kans is nihil dat er dan een nieuwe cao is. De onderhandelingen zijn vandaag stukgelopen. Raadgever: "Van de werkgevers mochten we kiezen. De ene optie was een korte cao, tot eind dit jaar, zonder loonsverhoging. De andere optie was een eenjarige cao, met alleen een kleine eenmalige uitkering van 0,5 procent en wat scholingsafspraken. Verder willen ze absoluut niet gaan, dat was het. Maar beide varianten zijn voor ons onbespreekbaar."

Hoe nu verder? Raadgever: "We geven de werkgevers nu nog één kans: ze krijgen van ons een brief, met het dringende verzoek om met een beter bod te komen. Willen ze dat niet, dan kunnen ze rekening houden met acties in de bedrijven. En daar zitten ze denk ik ook niet op te wachten."

Koopkracht en scholing

CNV Vakmensen wil een cao tot eind dit jaar, mét een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Een eenjarige cao (tot 1 mei 2011) is ook bespreekbaar, maar dan moeten de werknemers per 1 januari 2011 wel een loonsverhoging krijgen van 1,25 procent. "Werknemers moeten hun koopkracht kunnen behouden", vindt Raadgever.

Minstens zo belangrijk vindt CNV Vakmensen goede afspraken over scholing en diplomering van werknemers. Raadgever: "Juist in deze tijd is het zaak om verstandige keuzes te maken, te investeren in mensen, vakmanschap te belonen en bedrijven voor te bereiden op de toekomst. Dat betekent bijvoorbeeld: scholingstrajecten organiseren, die worden afgerond met een erkend diploma."

Oudere werknemers

Ook wil de bond in de cao afspraken maken over een beter vangnet voor oudere werknemers, als zij - vlak voor hun vroegpensioen - plotseling hun baan kwijtraken. Verder moeten er in de houtverwerkende industrie meer mogelijkheden komen voor deeltijdpensioen.


- - -