Ingezonden persbericht


GroenLinks: hef visumplicht Albanië en Bosnië-Herzegovina op

De Europese Commissie heeft vandaag toegezegd met een voorstel te komen voor visum liberalisatie voor Bosnië-Herzegovina en Albanië. Deze landen werden vorig jaar buitengesloten van vrije toegang tot de EU terwijl Servië en Montenegro dit wel kregen. Een oneerlijke beslissing vindt GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini gezien de kleine achterstand die zij hadden en de grote ongelijkheden dat dit heeft opgeleverd.

Sargentini: "Deze ongelijkheid doet zich nu vooral voor tussen de etnische groepen in Bosnië, daar hebben de Servische Bosniërs vrijwel allemaal een Servisch paspoort, zodat ze vrij kunnen reizen. Maar Bosnische moslims moeten wel een visum aanvragen: het is de hoogste tijd dat de Bosnische moslims eindelijk dezelfde toegang tot de EU krijgen als de Serviërs in hun land".

Het evaluatie rapport dat de implementatie van de Road Map voor visum liberalisatie bekijkt is duidelijk. Bosnië-Herzegovina en Albanië hebben gigantische vooruitgang geboekt in het voeldoen aan de criteria die de EU stelt. Ondanks dat er nog een paar kleine laatste aanpassingen nodig zijn is het belangrijk dat er vast wordt gehouden aan de planning die er nu ligt. De Commissie heeft laten weten nog voor de zomer met een voorstel te komen.

"Tegen de tijd dat de EU-lidstaten een beslissing nemen zullen deze obstakels al opgelost zijn. Wij roepen hen dan ook op goedkeuring te geven aan het afschaffen van de visumplicht zodat er niet nog meer tijd verloren gaat voordat Albanië en Bosnië van vrije toegang tot de EU. De uitwisseling van studenten en handelscontacten zijn cruciaal voor de economische en democratische ontwikkeling van de westelijke Balkan. Het opheffen van de visumplicht zal een positieve impact hebben op de levensstandaard van de burgers en een belangrijke stap zijn voor de hervormingen die nodig zijn voor EU lidmaatschap."